Izvor:
09.05.2016 u 19:08
0

GLUPOST JE NEUNIŠTIVA: Ovo su najveće istorijske ZABLUDE i NAUČNE prevare

Svojstveno čoveku je da veruje i da istražuje ali nekada samo vreme može da pokaže da li je to u šta je verovao bila istina ili glupost. Ovo su istorijski najveće zablude i naučne prevare.

Aristotel, čuveni grčki filozof, je postavio teoriju da životinje nastaju iz blata. Ovo je bilo aktuelno sve do 1668.godine. Takođe on je smatrao da med pada sa jutarnjom rosom.

U severnoj Americi postojalo je verovanje da semenici dabra leče zubobolju, dovode do abortusa i u manjim količinama poboljšavaju ukus duvana.

Nekada su ljudi verovali da se jedenjem krastavaca dobija kolera.

Mnoge žene koje su za vreme rata radile u američkim fabrikama municije, verovale su da su zatrudnele zbog ugljentetrahlorida sa kojima su stalno dolazile u dodir.

Galileo Galilej (1564-1642) smatra se osnivačem moderne naučne metode. Međutim mnoge eksperimente koje je opisao je tako teško ponoviti da se danas sumnja da ih je uopšte on sam i sproveo.

Isak Njutn (1642-1727) doterivao je brojke da bi dao veću težinu svojoj teoriji gravitacije. Ustanovljeno je da je svoje brojke prilagodio brzini zvuka kako bi odgovarali njegovoj teoriji.

Robert Miliken dobio je Nobelovu nagradu zato što je izmerio količinu elektriciteta elektrona 1923. godine. Kasnije je otkriveno da je zatajio rezultate istraživanja između 1910. i 1913. godine koji mu nisu išli u prilog.

Johan Kepler (1571-1630) otac moderne astronomije doterivao je naučne proračune kako bi dokazao svoju teoriju da se planete oko Sunca kreću po eliptičnoj, a ne kružnoj putanji.

Happytv.rs
Foto: Wikimedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter