BUDITE SREĆNIJI I ZADOVOLJNIJI: Dovoljno je samo 20 minuta u prirodi! (FOTO)

 

Kraći boravak u prirodi ima pozitivan uticaj na čoveka, bez obzira na godine starosti.

Parkovi u gradovima su prave male zelene oaze i idealni su za oslobađanje od tenzija kojima smo svakodnevno izloženi.

Svega 20 minuta dnevno provedenih u gradskom parku učiniće da se osećate srećnije i zadovoljnije, a pritom ne morate da vežbate, pokazalo je istraživanje američkih naučnika.

Studija koju su sproveli upućuje na to da gradski parkovi korisnicima omogućavaju da “utonu” u prirodu, što donosi značajne fizičke i mentalne prednosti, poput smanjenja stresa i oporavka od mentalnog umora.

Rezultati istraživanja naučnika sa američkog Univerziteta Alabama u Birmingamu objavljeni su u časopisu “International Journal of Environmental Health Research”, prenosi N1.

- Posetioci parka obuhvaćeni istraživanjem rekli su da se nakon boravka u prirodi bolje osećaju, kako fizički tako i mentalno - saopštio je vođa studije Hon K. Juen, dodavši da su on i kolege ustanovili kako nivo telesne aktivnosti učesnika istraživanja nije bila povezana sa poboljšanjem emocionalne dobrobiti.

Autori studije kažu da i osobe koje nisu u stanju da vežbaju zbog starije životne dobi ili invaliditeta imaju veliku korist od boravka u gradskim parkovima.

Povratne informacije koje su dobili od stotinjak ispitanika naučnike su navele na zaključak da zelene površine u urbanim sredinama podstiču emocionalnu dobrobit i da je u gradovima potrebno napraviti još više parkova i zelenih površina.

- Loše je to što gradske vlasti i investitori, širom svijeta, sve češće zelene površine u urbanim sredinama zamenjuju stambenim i poslovnim zgradama - sa žaljenjem konstatuje koautor studije Gevin Dženkins.

- Premda naučnici sve više ukazuju na vrednosti gradskih parkova i zelenih površina, mi smo nažalost i dalje svedoci sve manjeg broja takvih prostora - dodao je Dženkins.

 

 

 

Izvor: Ženski Kutak
Foto: 
Facebook/Dusica Borsos

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Subota
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
10:00  Parovi - Kućni savet
11:00  Prelo u našem sokaku
11:55  Vesti
12:00  Prelo u našem sokaku
12:55  Vesti
13:00  Prelo u našem sokaku
14:00  Vesti
14:05  Čađava mehana
15:30  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Glamur Specijal
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Roditeljski sastanak
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro