Izvor:
18.10.2019 u 14:43
0

PUTOVANJE SA BEBOM: Ovo je korisno znati pre nego što krenete na put!

Jedna od radosti roditeljstva jeste i to što ćete svom detetu imati priliku da pokažete svet. Ipak, to često i nije tako lako izvesti. Uzmimo za primer odlazak na putovanje sa bebom. Naročito ako se na putovanje uputite avionom.

Zbog toga, evo nekoliko praktičnih saveta za sve one koji se spremaju da najmlađeg člana porodice povedu na prvi let.

Koliko stara beba mora da bude da bi mogla da putuje avionom?

Odgovor na ovo pitanje razlikuje se najpre u zavisnosti od tipa leta, odnosno da li se radi o kratkom, takozvanom "short haul", putovanju ili, pak, o dugačkom interkontinentalnom letu.

Prvo je važno da se obratite lekaru jer se vaš konkretni slučaj može razlikovati u odnosu na prosek. U suprotnom, sve zavisi od pravila avio-kompanije, ali je to najčešće od najmanje dva dana do dve nedelje starosti za letove na kratkim relacijama. Takođe, ukoliko je majka imala bilo kakav operativni zahvat tokom porođaja, onda avio-kompanije preporučuju najmanje šest nedelja prostora između operacije i leta.

Za letove na dugim relacijama lekari preporučuju da beba napuni barem 3 meseca.

Dodatni savet: Prava mera za putovanje sa bebom mogla bi da bude između njena tri meseca i 9 meseci, jer će u tom periodu još biti dovoljno lagani za nošenje, a i neće baš previše puzati unaokolo.

Da li je bebi potreban pasoš? I koja su još dokumenta potrebna bebi?

Baš kao i vama, i bebi je takođe potreban pasoš!

Postoje razlike od zemlje do zemlje, ali je uobičajeno da je potrebno da slikate bebu za pasoš, što je najbolje uraditi dok beba leži na leđima na belom čaršafu. Možda će vam biti potrebna i potvrda od lekara sa odoborenjem za putovanje.

Dodatni savet: Ukoliko putujete sami sa detetom u inostranstvo (bez partnera), važno je da imate i pismenu dozvolu drugog roditelja da imate pravo da dete odvedete iz zemlje.

Kako putujete avionom sa bebom?

Ako imate jedno dete sa sobom, mlađe od dve godine, biće vam dozvoljeno da vam sedi u krilu tokom leta. Dobićete i specijalni dodatak koji će vam omogućiti da bebu pričvrstite za sopstveni pojas.

Ipak, ako putujete sa više od jednog deteta avio-kompanije će možda tražiti da rezervišete dodatno sedište za odrasle. Pored toga, možda vam neće biti dozvoljeno da se ukrcate ukoliko nemate još neku odraslu osobu koja bi vam pomogla (za dve ili više beba).

Dodatni savet: Obavestite avio-kompanije da putujete sa bebom. Mnoge avio-kompanije zapravo imaju u avionu sedišta za roditelje koji putuju sa bebama koji omogućavaju dosta prostora za odlaganje predmeta i lakši dolazak do toaleta ukoliko je potrebno. Takođe, neke imaju i kolevke za smeštanje vaše bebe tokom leta.

Koja sedišta rezervisati za putovanje sa bebom? Koja su sedišta najbolja?

Ovo pitanje dosta zavisi od avio-kompanije, ali ako dva roditelja putuju sa detetom, najbolje je da pokušaju da dobiju tri mesta u jednom redu. To će vam omogućiti da nahranite bebu i vodite računa o njoj, a pružiće vam i određenu privatnost.

Dodatni savet: Neke avio-kompanije dozvoljavaju i unošenje kompleta za negu dece uz regularni prtljag. Obavezno proverite pre ukrcavanja da biste proverili da li vaša avio-kompanija ima ovu mogućnost.

Kako se brinuti za bebu tokom leta?

Prvi savet je da proverite da li je beba dovoljno hidrirana! Svi znamo koliko dehidrirani možemo biti posle leta, a bebe su daleko osetljivije na štetne efekte nedostatka tečnosti nego starija deca i odrasli.

Mnoge avio-kompanije neće obezbediti hranu za bebe jer se pretpostavlja da roditelji već imaju mleko i druge stvari. Srećom, mnoge avio-kompanije ne postavljaju ograničenje na količine koje se mogu uneti u letelicu. Međutim, hrana ne sme biti zamrznuta.

Za starije bebe, ponesite različite igračke za zabavu da ih drže okupiranim tokom boravka u avionu koji može često biti znatno duži od samog leta.

Dodatni savet: Nemojte hraniti bebe hranom koju lako mogu prosuti na sebe i uprljati se od glave do pete.

Šta da radim ako beba vrišti u letu?

Jedno od najčešćih pitanja roditelja je šta se dešava ako beba počne da plače usred leta. Na kraju krajeva, i prirodno je da mlado biće da ne razume koncept letenja u cevi pri brzini od 1.000 km/h i na visini od 12 kilometara.

Izvor: B92
Foto: Pixabay/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter