Izvor:
13.09.2019 u 10:32
0

KRATKA MOZGLACA: Rešite je tačno i precizno!

Pred vama je 8 kugli i sve su iste boje i oblika, ali jedna od njih je teža od ostalih 7. Od pomoćnih instrumenta imate vagu sa dva tasa, koja meri poređenjem težine sa tasova, a pri tom nemate tegove. Kako u dva merenja da sigurno odredite koja je od kugli je ona teška?

Rešenje:

Uzmite 6 kugli, a preostale dve stavite sa strane. Ovih 6 kugli stavite na vagu, 3 na jedan tas, a 3 na drugi. Ako su tasovi u ravnoteži, teška kugla je jedna od dve koje ste ostavili sa strane. Merenjem te dve odredićete koja je kugla najteža.

Ukoliko jedan od tasova sa 3 kugle prevagne, znači da je teža kugla među te 3. U tom slučaju uzimamo te 3 kugle, jednu stavimo po strani, a ostale dve stavimo na svaki tas po jednu. Ukoliko jedna od njih prevagne otkrili smo koja je kugla teža od ostalih. Ukoliko su u ravnoteži, kugla koju smo ostavili po strani je kugla koja je teža od ostalih.

Izvor: opusteno.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter