Izvor:
04.09.2019 u 20:33
0

ČUVAJTE VAŠE LJUBIMCE: Naučite kako da vam ljubimac bude zdrav!

Dlaka kod pasa opada dva puta godišnje, na prelazu iz zime u leto i leta u zimu. To najčešće nazivamo “linjanjem”.

Ono predstavlja prirodan fiziološki proces kod vaših ljubimaca i ne treba da vam stvara bilo kakve nedoumice i brige, pa čak i kada se radi o višemesečnom procesu.

Kada opadanje dlake predstavlja razlog za brigu?

Ukoliko vašem psu dlaka počne da otpada u krugovima, pri tom ostavljajući krugove bez dlake, vreme je da se zabrinete. U tom slučaju verovatno je da se radi o oboljenju alopeciji najčešće uzrokovanim gljivicom – mikrosporozom. Radis e o specifičnom gljivičnom oboljenju koje se javlja najčešće krajem leta i početkom jeseni, a može da se prenese sa životinje na čoveka. Uzrok opadanja dlake može da bude demodikoza (upalna kožna bolest) ili šuga (kožna parazitarna bolest koju uzrokuje grinja Sarcoptes scabiei).

Svaki pas tokom života makar jednom zaradi neka od ovih oboljenja. Zato je potrebno da pažljivo negujete, pratite i kontrolišete vašeg psa, kako biste mogli blagovremeno da delujete. Svako opadanje dlake, ali i promena na koži psa, razlog je za reagovanje.

Psima nije potrebna nega samo onda kada postoji posledica. Njihovi organizmi, kao i ljudski uostalom, zahtevaju brigu o imunitetu, ali i preventivu i zaštitu od bolesti.

Ukoliko želite da omogućite svom psu sto odsto prirodnu negu ili ste primetili da posledice neke od bakterijskih ili gljivičnih oboljenja već postoji spas se nalazi u Srećku – dodatku hrane za pse.

glossy.rs
Foto:arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter