OTKRIVAMO: Zašto vam orhideje ne cvetaju?

 

Ako su zdrave i pravilno negovane, cvetaju neverovatno lepo i ispunjavaju naš prostor svojim lepim i elegantnim cvetovima. Ali desi se da ne cvetaju.

Šta bi mogao biti razlog?

Loše nađubrena zemlja

Orhideja se svake dve nedelje mora tretirati đubrivom ili tečnošću za orhideje. Takođe možete koristiti đubrivo za cvetajuće biljke, ali rastvor treba da bude upola slabiji od preporučenog.

Prečesto je zalivate

Orhideju treba zalivati samo kada je suva (otprilike svakih 10 dana), ali obilno. Zalivajte je mekom vodom sobne temperature. Najbolje je da to uradite u posudi - prelijte biljku, sačekate da višak vode iscuri i tek nakon toga ponovo stavite saksiju na podmetač. Jednom mesečno obrišite listove od prašine. Koristite meku krpu navlaženu vodom.

Loše tlo

Orhideje se ne mogu presađivati u obično tlo, gde korenje ima ograničenu sposobnost disanja i na kraju počinje da truli. Orhideje su najčešće epifiti. U prirodi ove biljke rastu bez tla. Vodu i hranjive materije uzimaju iz vazduha - kroz lišće i korenje. Epifiti se najbolje uzgajaju u posebnom supstratu, na primer, u mešavini kore i biljnih vlakana, ali mogu i bez podloge - pričvršćeni cvetnom žicom na komad stabla. Orhideje bez tla često je potrebno redovno dohranjivati, čak i dva puta dnevno.

 

 

Previše suv vazduh

Orhideje vole vlagu. Ako sumnjate da orhideja ne cveta zbog suvog vazduha, presadite je u staklenu teglu sa širokim otvorom ili u akvarijum. Na dno sipajte sloj drvenog uglja, a na njemu supstrat za orhideje. Posadite orhideju, sipajte i zatvorite posudu. Otvorite ih kada se kapi vode pojave na zidovima.

Nema dovoljno svetla

Orhideje vole svetla mesta, ali ne direktno na suncu jer mogu izgoreti. Najbolje se osećaju na prozoru sa istočne strane, u providnoj saksiji.

 

Ženski Magazin
Foto:Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Kviz: Naslovna strana
11:55  Vesti
12:05  Provodadžija
12:55  Vesti
13:05  Provodadžija
13:55  Vesti
14:05  Serija: Suze moje sestre (R)
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Suze moje sestre
19:00  Upoznajte Parove
19:55  Bingo
20:30  Upoznajte Parove
21:00  Ćirilica 
23:20  Novajlije - Live
02:30  Posle ručka