Izvor:
01.07.2016 u 21:53
0

MAČJE OSTRVO: Ovde živi više mačaka nego ljudi (VIDEO)

Na Taširodžimi, ostrvcetu u Mijagiju, žive stotine mačaka prema kojima se lokalno stanovništvo ophodi s puno poštovanja.

Priče o tome kako su mačke postale tako važne na Taširodžimi su različite. Po jednoj legendi, u XIX veku su noćni ribari hranili mačke i njihove promene u ponašanju tumačili kao proročanstva o tome kakav će ulov biti i hoće li im vreme biti naklonjeno. Što više nahrane mačku, to će više sreće imati, verovali su, a ovaj neobičan ritual se održao do danas.

Na Taširodžimi živi između 20.000 i 50.000 mačaka, a stručnjaci procenjuju da, ako se jedna mačka koti dvaput godišnje, a preživi 2,8 njenih mačića, ona i njeni potomci za svega devet godina mogu napraviti pravu mini-populaciju od čak 11,6 miliona mačaka!

U prefekturi Mijagi danas se nalazi čak 51 spomenik podignut u čast mačkama, ali to nije jedina zanimljivost u arhitekturi ostrva povezanoj s mačkama. Naime, brojne kuće imaju krovove u obliku mačjih ušiju.

Na sredini ostrva nalazi se hram posvećen ovim životinjama, koji je postao prava turistička atrakcija.

Kako bi zaštitile ovu vrstu i obezbedile im spokojno kretanje po ostrvu, nadležne vlasti su 2009. godine zabranile donošenje pasa na ostrvo, ali su ptice koje na njemu žive ugrožene jer mačke ne mogu da im odole, pa su napadi sve češći. Zato je osnovan rezervat za zaštitu pticu. Ipak, ni to se nije pokazalo kao dobro rešenje – velika grupa mačaka živi pored rezervata.

Izvor: National Geographic Srbija
Foto: Wkimedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter