Izvor:
05.06.2016 u 23:51
0

VELIKO ISTRAŽIVANJE: Na ovom mestu SRBI najviše vole da ODMARAJU!

Domaći turisti najčešće se opredeljuju da odmor provedu na planinama ili u banjama Srbije, a prošle godine najveći broj njih je posetio Zlatibor, Vrnjačku Banju, potom i Sokobanju.

Istraživanje o stavovima i navikama domaćih turista koje je sprovedeno početkom ove godine pokazalo je da turisti u proseku rezervišu osam noćenja, a najviše se o mestu gde bi proveli odmor informišu preko preporuka, na osnovu dosadašnjih licnih iskustava iz prethodnih putovanja, kao i preko sajtova.

Glavni cilj istraživanja koje su sproveli Turistička organizacija Srbije bio je utvrđivanje činjenica o demografskim i ekonomskim karakteristikama domaćih turista i karakteristikama njihovog odmora u Srbiji u 2015. godini.

Terensko istraživanje sprovedeno je u periodu od 25. januara do 18. marta a u njemu je učestvovalo 2005 ispitanika starosti 18 i više godina iz 51 opštine u Srbiji.

Rezultati israživanja pokazali su da je 72 odsto turista bilo jednom na nekoj domaćoj turističkoj destinaciji. Većina ide na odmor tokom leta (oko 46 odsto ispitanika).

Najposecenije destinacije su Zlatibor, Vrnjačka banja i Sokobanja, a potom i Kopanik, Tara, Niška Banja, Banja Koviljača. Oko 80 odsto turista putuje samostalno, najčešće automobilom.

Turisti su se izjasnili da su im motivi za odmor u Srbiji prirodne atrakcije, čist vazduh i klima, medicinsko- zdravstveni razlozi, gostoprimstvo…

Oko 47 odsto ispitanika je reklo da tokom odmora najčešće boravi u privatnom smeštaju, 32 odsto u hotelu, 13 odsto u banjama, četiri odsto u odmaralištima, konačištima, svega dva osto na selu, a nešto manje u kampovima. Većina domaćih turista se opredeljuje za uslugu bez hrane.

Za troškove putovanja u proseku izdvajaju 3.533 dinara, smeštaja 19.123 dinara, a za ostale troškove u proseku 9.193 dinara. Većina ispitanika, više od 90 odsto reklo je da nema primedbe, a takođe, velika većina pozitivnim ocenjuje podelu vaučera i kampanju "Moja Srbija".

Izvor: Tanjug
Foto:Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter