Izvor:
17.05.2016 u 19:36
0

ZANIMLJIVE ČINJENICE O RUSIJI: Saznajte sve o najvećoj zemjli na svetu

Saznajte zanimljive činjenice o Rusiji, njenoj istoriji i savremenosti, prirodi i ljudima. Neke od tih činjenica su dobro poznate, neke će vas iznenaditi…

Rusija je najveća zemlja na svetu – njena teritorija obuhvata površinu 17.125.407 kvadratnih kilometara. Ona je veća od SAD 1,8 puta. Površina Rusije je približno ista kao površina planete Pluton.

Rusija zauzima sedminu zemljane površine.

Rusije se graniči sa najviše država na svetu – čak 18.

Rusija je jedina zemlja na svetu koja izlazi na 12 mora i tri okeana.

Tri četvrtine Rusa živi u gradovima. Pet najvećih gradova Rusije su: Moskva, Sankt Peterburg, Novosibirsk, Jekaterinburg i Nižnji Novgorod.

Rusija ima najveće rezerve prirodnog gasa, treseta, šume (drva), soli, pijaće vode, rakova, jesetre, olova,cinka, titanijuma, nikla, rude fvožđa, dijamanata, srebra.

Rusija zauzima prvo mesto u svetu po proizvodnji nafte i gasa.

Najmanja udaljenost između Rusije i Amerike iznosi 4 kilometra. To je teritorija između Čukotskog poluostrva i Aljaske.

Transsibirska železnica je najduža železnička pruga na svetu. Veliki sibirski put, koji povezuje Moskvu sa Vladivostokom, dugačak je 9.298,2 kilometra i prelazi 8 vremenskih zona i prolazi kroz 87 gradova i naselja, ''preseca'' 16 reka uključujući i Volgu.

Sibirsko jezero Bajkal je najdublje jezero na svetu i drugo po površini u Aziji a najveći je izvor sveže vode na planeti.

Rusija je najmoćnija nuklearna sila na svetu. Oružane snage Rusije su na drugom mestu, odmah iza SAD, na rang listi najmoćnijih armija na svetu.

Ruski naučnici su prvi izumeli balističku raketu, kosmički brod, Zemljin satelit, helikopter, bombarder, hidro-avion, minobacač, podmornicu sa električnim motorom…

U svetu ima više ''kalašnjikova'' nego svih drugih automatski pušaka zajedno.

Sovjetski kosmonaut Jurij Gagarin bio je prvi čovek koji je leteo u kosmos.

Ruski jezik je među pet najzastupljenijih u svetu.

U Rusiji ima najmanje 15 zatvorenih, tajnih gradova. Njih nema na mapama, ne postoje saobraćajni znaci za njih i nemoguće ih je pronaći.

U ruskom gradu Ojmjakonu izmerena je najniža temperatura. Rekord je zabeležen 1924. godine, kada je izmereno minus 71,2 stepena Celzijusove skale.

Sibirska tajga je najveća šuma na svetu.

Planinski venac Ural smatra se najstarijim na svetu.

Rusija je primila hriščanstvo za vreme kijevskog kneza Vladimira Velikog 988.godine, što znači da je to učinila posle Srbije.

U 18. veku Ruska imperija je bila treća po veličini imperija u istoriji čovečanstva.

Svaki vladar iz dinastije Romanov ostavio je iza sebe veću teritoriju države nego što ju je dobio u nasledstvo.

Rusija je svetu dala mnogo genijalnih naučnika, poput Mihaila Lomonosova, glavnog ruskog prosvetitelja, Dimitrija Mendeljeva, tvorca tablice prirodnog sistema elemenata, kao i Konstatina Ciolkovskog, oca kosmonautike, čije je ideje fizički ostvario Jurij Gagarin.

Rusija zaista ima ogromnu kulturnu baštinu. Mnogi pisci i pesnici spadaju u vrh svetske književnosti: Lav Tolstoj, Fjodor Dostojevski, Maksim Gorki, Boris Pasternak, Mihail Bulgakov, Aleksandar Solženjicin, Antov Čehov, Ivan Turgenjev, Aleksandar Puškin, Sergej Jesenjin…

Nabrajanje ne bi imalo kraja kad bi uvrstili u ovu listu i čuvene ruske kompozitore, slikare i mnoge druge umetnike koji su mnogo dali svetskoj kulturi.

HappyTv.rs
Foto: Pixabay, Wikimedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter