Izvor:
13.11.2019 u 13:58
0

ZDRAVLJE NA PRVOM MESTU: Ovo su NAJČISTIJI gradovi na SVETU!

I dok se poslednjih dana priča o velikoj zagađenosti vazduha u našem glavnom gradu, u nekim krajevima svetavazduh je toliko čist da se smatra pravim melemom za pluća i celokupno zdravlje.

Honolulu, Havaji

Ostrvo Havaji generalno, a naročito grad Honolulu, važi za jedno od područja sa najčistijim vazduhom u Sjedinjenim Državama, ali i u celom svetu. Stručnjaci veruju da su u pitanju vetrovi koji tamo duvaju i sve loše čestice nose prema moru. Da li je veoma čist vazduh razlog zašto su Havaji na listi država sa najmanje srčanih udara godišnje?

Cirih, Švajcarska

Još jedan veoma čist grad, koji je uveo striktne tehnike upravljanja otpadom. Stanovnici se najčešće opredeljuju za vožnju bicikla, a što se tiče prevoza za dalje, koriste vozove, autobuse i podzemnu železnicu. Retki se odlučuju za vožnju automobila, što je doprinelo da Cirih postane jedan od gradova sa najčistijim vazduhom.

Adelejd, Australija

Ovaj grad više puta je bio proglašen za jedan od najčistijih na svetu, ali i visoko rangiran na listi najboljih mesta za život.

Kalgari, Kanada

Svoje mesto na listi najčistijih gradova zaslužio je verovatno svojim pristupom odlaganju i upravljanju otpadom. Njihova kampanja "Previše dobro da bi bilo otpad" značajno je smanjila količinu đubreta koje završava na poljima. Sortiranje komposta i recikliranje različitih materijala drastično je smanjilo zagađenje u Kalgariju.

Helsinki, Finska

Ovaj grad je jedan od najčistijih prestonica u svetu. Jedan od glavnih razloga za to jeste što građani za prevoz najčešće biraju bicikl. Verovali ili ne, Helsinki ima više od 3.800 kilometara biciklističkih staza.

Rejkjavik, Island

Grad koji se nalazi među pet najčistijih svetskih gradova. Grad je u potpunosti posvećen korišćenju alternativnih izvora energije – oko 90 odsto grada se greje i snabdeva strujom kroz geotermalnu energiju.

Hamburg, Nemačka

Svetski lider u konceptima "zelene energije". Hamburg je lep primer kako ove strategije mogu da upale – cilj je da se emisija štetnih gasova do 2020. smanji za 40 odsto, a do 2050. godine za čak 80 procenata.

Velington, Novi Zeland

Relativno niska populacija i specifičan geografski položaj čine prestonicu Novog Zelanda punom svežeg, čistog vazduha, a građani dodatno doprinose čistoći celog grada.

Izvor: stil.kurir.rs
Foto: Pixabay.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter