Izvor:
11.11.2019 u 12:43
0

NEVEROVATNA LEPOTA PIKARDIJA: U OVAJ grad su svi gledali na Dan primirja! (FOTO)

Kompjenj se nalazi na oko sat vremena vožnje od Pariza, a osim što možete da prošetate šumom u kojoj je potpisano primirje, u gradu možete da pronađete još neke važne znamenitosti.

Kompjenj je gradić u oblasti Pikardija u Francuskoj, a u šumi kod ovog grada se nalazio vagon u kojem je potpisano primirje koje je okončalo Prvi svetski rat. Vagon je u narednom ratu prenet u Berlin i uništen kao demonstracija moći, a danas postoji identičan vagon koji služi kao sećanje na onaj originalni.

Kompjenjska palata

Kompjenj je bio jedan od omiljenih gradova francuske kraljevske porodice, a kasnije je postao važan i za vadare nakon revolucije. Zbog šumovitih predela, vladari su ovde dolazili u lov, a danas se ovde uživa u dugim šetnjama, jahanju i "upijanju prirode".

Luj XVI je posebno voleo ovo mesta, a kasnije je Napoleon nastavio da gaji tu ljubav, a u ovoj palati je zaprosio Žozefinu za koju je potpuno opremio odaje tako da je podsećaju na rodni Martinik.

Unutar palate posetioci mogu da vide odaje ispunjene istorisjkim nameštajem, većinom iz vremena Napoleona, ali i muzej Drugog francuskog carstva, kao i Muzej vozila i turizma.

Vladari koji su dolazili u Kompjanjsku palatu želeli su da uživaju u prirodi, pa je tako kao i većina domova francuske aristokratije, i ova palata okružena prelepim vrtovima. Ovaj vrt se razlikuje po stilu od versajskog ili od vrtova Loare, ali je poput tih poznatijih, ukrašen najrazličitijim biljkama i statuama.

Gradska dvorana

U centru grada nalaze se neke od najznačajnijih odlika grada. Najupečatljivija je Gradska dvorana koja potiče iz 16. veka. Ova građevina izgrađena u gotičkom stilu i privlači poglede impresivnim dekorativni statuama od kojih je najupečatljivija ona ispod sata na tornju koja predstavlja Kralja Luja XII na konju.

Ispred Gradske dvorane postoji i statua Jovanke Orleanke, koja je pored mnogih drugih severnih gradova Francuske, oslobodila i Kompjenj.

Muzej istorisjkih figurica

Ovo je veoma zanimljiv mzej u kojem posetioci mogu da uživaju u minijaturama koje predstavljaju važne istorijske ličnosti u važnim istorijskim događajima. Bitka kod Vaterloa je najvažniji prikaz, a čak i da se nekome ne dopadne muzej, mora barem da se divi trudu koji je neko morao da uloži u praljenje minijatura.

Religijski objekti

Kompjenj krasi nekoliko važnih religijskih objekata. Najstariji od njih je crkva iz 12. veka sagrađena u jednostavnom rimskom stilu. Pošto kroz vreme pretrpela velika oštećenja, sada se u njioj održavaju umetničke izložbe.

Crkva Svetog Antuna izgrađena je u 13. veku u gotičkom stilu, a na fasadi crkve najviše se ističe ukrašen ulaz i ružičasti prozori.

Crkva Svetog Jakova je podignuta u 13. veku i veoma je lepo ukrašena. Ono što ljude privlači da posete ovu crkvu nije dekoracija nego činjenica da se Jovanka Orleanka molila u njoj kada su je uhvatili 1430. godine.

Carsko pozorište

Napoleon Treći je naredio da se ovde sagradi pozorište 1867. godine, ali zbog ratova to nije moglo da bude učinjeno. Mnogo kasnije je ovde ipak napravljena scena, jedina opera u Pikardiji sa 800 mesta i veoma dobrom akustičnom salom.

Dvorac Pjarefon

Dvorac je bio inspiracija za dvorac Pepeljuge. Izgrađen je u 12. veku, ali su kule dodate tek u 19. veku. Zamak je klasičnog srednjovekovnog stila, koji je pratio i arhitekta koji je dograđivao dvorac.

Ovo mesto je veoma popularno i za snimanje televizijskih emisija, serija i filmova, a BBC serija "Merlin" je jedna od njih.

Kompjanjska priroda

Kompjanjska šuma je najvažnije mesto za one koji vole prirodu. Ova šuma više liči na veliki uređeni park nego na šumu, a nekada je bilo omiljeno mesto vladara koji su rado dolazili u lov.

Stanovnici ovoga grada neprestano uživaju u ovoj prirodi koja se prostire na 14,5 hiljada hektara, a vole i da obiđu železnicu na kojoj se nalazio vagon u kojem je potpisano primirje.

Ono što još ukrašava grad Kompjanj jeste staza duga pet kilometara koju je Napoleon napravio za svoju ženu Žozefinu. Staza postoji i danas, a kada stanete na njen početak pred vama se pruža potpuno prava staza okružena drvećem.

Izvor: B92.net
Foto: wikipedia.org/PrintScreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter