RAJSKO I NESTVARNO MESTO: Mon Sen Mišel je inspiracija za mnoge! (FOTO)

Na samo nekoliko sati vožnje od Pariza ušetaćete u magični svet prelepih pejzaža, prirode i zanimljive istorije.

Mon Sen Mišel je ostrvo, zamak i opatija u jednom. Manastir površine 55.000 metara kvadratnih učinio je ovo mesto svetski poznatom destinacijom koja se nalazi pod zaštitom Uneska zbog kulturnog, istorijskog, arhitektonskog značaja i prirodne lepote.

Neobično ostrvo pripada Francuzima, a nalazi se u kanalu Lamanš u blizini grada Avranš u Normandiji. U blizini se nalazi i granica Bretanje, a upravo su ti napadi iz susedstva nanosili najviše štete Mon Sen Mišelu u borbi za prevlast tokom vekova.

Mesto je poznato, osim po lepoti, i po primetnoj razlici između plime i oseke, pa se može dogoditi da na ostrvo dođete dok je okruženo vodom, a da se sa njega vraćate kada se okolo nalazi samo mokar pesak.

Francuzi su veoma ponosni na Mon Sen Mišel jer je uspeo da odoli vremenu još od 708. godine, ali i Englezima koji su za vreme ratova, doduše, uspevali da veoma oštete zidine.

Iako je naselje izgrađeno 708. godine, poznati manastir je nastao pet vekova kasnije. A još mnogo vremena je prošlo kada je napravljen nasip koji je omogućio i dolazak kopnenim putem. To je učinjeno jer je Mon Sen Mišel postalo važno mesto za hodočasnike benediktinskog reda.

U Mon Sen Mišelu živi manje od 55 stanovnika, a godišnje ga poseti više od tri miliona ljudi.

Koliko je očaravajuć govori i to da je služio kao inspiracija za grad-tvrđavu Minas Tirit u filmu "Gospodar prstenova", a filmovi "Tri musketara" i "Čovek sa gvozdenom maskom" su delom snimani ovde.

 

Izvor: 92putanja
Foto: Arhiva/b92.net

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Sreda
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Nominacije
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro