Izvor:
12.09.2019 u 11:15
0

NOVAC NIJE PREPREKA: Potrebno je samo malo volje da osvojite Pariz!

Potrebno je samo malo volje da osvojite Pariz.

Pariz je jedan od najlepših gradova sveta i svi žele da ga posete. Novac je često prepreka u tome, jer je grad veoma skup.

Ali postoji mnogo toga što može da se vidi i obiđe u Parizu, a da novac uopšte nije potreban. Ceo grad je "prošaran" parkovima i trgovima na kojima se kriju neke od najvećih znamenitosti grada svetlosti.

Vrt Trokadero

Ukoliko se niste slikali ispred Ajfelovog tornja i poslali prijateljima svoju sliku, kao da niste bili u Parizu. I dok horde turista plaćaju dosta kako bi se popeli na vrh tornja, mana je što ćete imati pogled na ceo Pariz, ali bez njegove ikone, jer se upravo nalazite na njoj.

Neki od najboljih pogleda na grad i Ajfelov toranj su sa druge strane Sene, iz vrta Trokadero. Najbolje od svega je što vas dolazak na ovo mesto ne košta ništa.

Kvart Mare

Čitav grad je prepun slikovitih kaldrmisanih ulica, pa posetioci često mogu da naiđu na prave dragulje prošlih vremena šetajući se različitim četvrtima. Jedan poseban kvart koji se izdvaja od ostalih je jevrejska četvrt Mare. Istorijski deo grada prepun je impresivnih fasada, a među njima se nalaze zgrade od velikog istorijskog i arhitektonskog značaja.

Međutim, ono što najviše privlači turiste je ovdašnja atmosfera – mnoštvo neobičnih kafića, unikatnih butika i zanimljivih restorana. Do ovog kvarta je lako doći, jer vas od njega deli lagana šetnja od glavnih turističkih atrakcija.

Luksemburški vrtovi

U gradu koji izgleda kao da nema kraja, prostrano područje puno zelenila pruža preko potreban dašak svežeg vazduha. U čuvenim Luksemburškim vrtovima čini se kao da vreme sporije prolazi, dok se lokalci, podjednako kao i turisti, opuštaju na klupama i stolicama ispred fontane, dremaju, čitaju knjige ili sa porodicom piknikuju na travi.

Imajući na umu da je većina pariskih atrakcija krcata posetiocima, kratka poseta ovom očaravajućem gradskom parku pružiće vam ne samo priliku da napravite odlične fotografije, već i da se na miru malo opustite.

Vrt Tijeri

Oaza usred grada, predvorje Jelisejskih polja, koja povezuje uvek popularni muzej Luvr sa trgom Konkord, svakodnevno primi hiljade turista.

Obavezno spremite kameru jer su na svakom koraku sjajne prilike za fotografisanje, od cveća do fontana, uličnih izvođača i ekscentričnih lokalaca.

Jelisejska polja

Posle parka Tiljeri, čeka vas ugledna avenija, čuvena Jelisejska polja, vredna nekoliko sati vašeg vremena.

Sa vrhunskim modnim radnjama, poznatim poslastičarnicama i mnoštvom restorana nanizanim duž avenije, ovde možete videti i uraditi mnogo toga pre nego što na kraju završite kod Trijumfalne kapije.

Bazilika Sakre ker

Ukoliko želite da uživate u pogledu na Pariz sa Ajfelovog tornja ili s vrha Trijumfalne kapije, moraćete za to da izdvojite novac. Međutim, odlazak do bazilike Sakre ker i sjajan pogled koji se odatle pruža na grad neće vas koštati ništa. Čuvena bazilika se nalazi na vrhu Monmartra, jedne od dve najviše tačke u celom Parizu.

Osim pogleda, Monmartr je očaravajuća turistička atrakcija sama za sebe, a jedan od najboljih načina da obiđete ovu brdovitu četvrt, prolazeći pored omiljenih svratišta najpoznatijih umetnika, jeste da se upustite u pešački obilazak.

Galerije Lafajet

Osim fantastičnih pogleda koji se pružaju sa Monmartra i Trokadera, postoji još jedno sjajno mesto za uživanje u pogledu koje je pravi skriveni dragulj. Sa terase na krovu vodeće robne kuće Galerije Lafajet na Bulevaru Osman, posetioci i lokalno stanovništvo imaju nepregledan vidik dok uživaju u crnom vinu i mekanom briju.

Terasa se uglavnom zatvara u 20 časova, tako da morate da stignete ranije, pogotovo ako želite da uhvatite zalazak sunca nad Parizom.

Kanal Sen Martan

U poređenju sa kanalom Sen Martan, Sena je svakako poznatija, ali je, takođe, i izuzetno turistički orijentisana. Umesto toga, kanal Sen Martan se može pohvaliti modernom uličnom umetnošću, gomilom neobičnih barova, restorana i prodavnica.

Mnoštvo slikovitih mostova prelazi preko blistave vode. Turisti uglavnom hrle ka Seni i plaćaju prepuna, precenjena rečna krstarenja, a ukoliko želite nešto autentičnije iskustvo, učinite ono što rade i meštani i uputite se do kanala Sen Martan.

Muzeji

Koledži u Parizu su smešteni u neverovatnim zdanjima. U Latinskoj četvrti se nalazi Bernardin koledž, koji je otvoren za posetioce, a svakom ko ga poseti postaje jasno zbog čega je Pariz, a i Francuska uopšte predmet divljenja celog sveta.

U Parizu postoje i muzeji u koje možete besplatno ući, poput Muzeja istorije Pariza Karnavale, Muzeja romantike, Kuće Viktora Igoa, Balzakove kuće, Muzej lepe umetnosti grada Pariza, koji je smešten u prelepu građevinu iz 1900. godine i drugih…

Pariz je grad koji je prepun iznenađenja iza svakog ugla. Od neodoljivog mirisa svežeg peciva koje vas privlači kao u crtanim filmovima, do uličnih izvođača, umetnika sa beretkama i bogatih radnji, nikad ne znate na šta ćete naići dok ulazite u narednu ulicu.

Mada su kaldrmisane ulice vrlo privlačne i bajkovite, nakon nekoliko sati pešačenja vaše noge mogu početi da ispaštaju, zato obavezno u Pariz ponesite par najudobnih cipela ili patika koje imate, piše Travel magazin.

Pre nego što krenete na put u Pariz, pronađite koja mesta biste želeli da obiđete, jer postoje dani kojima je ulaz slobodan za posetioce. Ukoliko ipak želite da izdvojite novac za neke od najpoznatijih muzeja sveta, poput Luvra, postoji karta koju možete kupiti i pomoću koje može da se uđe u 60 muzeja.

Izvor: B92
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter