Izvor:
17.06.2019 u 13:23
0

NAJVESELIJE SELO NA SVETU: Masivna slika, prepuna boja, života i istorije, to je prava čar ovog mesta!

Da li ste čuli za selo Zalipie? Ovo je sve samo ne obično selo koje se nalazi u Poljskoj, 80 kilometara severoistočno od Krakova. Danas vam donosimo priču o zanimljivoj legendi i ljudima iz ovog prelepog i po svemu drugačijeg mesta.

Ručno oslikane kuće

Drevno selo Zalipie predstavlja jedno od najlepših turističkih mesta u Poljskoj. U ovom mestu nećete pronaći hotele sa pet zvezdica, luksuzne zgrade i vile, naći ćete nešto mnogo bolje. Drvene kućice ručno oslikane najlepšim bojama i dezenima čine ovo mesto jedinstvenim već dugi niz godina. Ovde nećete pronaći hiljade i hiljade turista, niti bilo kakve moderne atrakcije, ali sigurno je da ćete uživati u miru i posebnom vidu umetnosti.

Legenda o selu Zalipie

Legenda kaže da su žene iz ovog sela počele ručno da oslikavaju svoje drvene kuće pre jednog veka, u želji da sakriju mrlje od čađi koje su nastajale najviše tokom zime zbog grejanja i paljenja vatre. One su u pauzama između rada na farmi i održavanja domaćinstva svoje kuće oslikavale na najrazličitije načine.

Žena koja je možda i najzaslužnija za opstanak ove tradicije je Felicji Curyłowi, koja je svoju trosobnu kolibu ukrasila i spolja i iznutra. Nakon njene smrti, koliba je pretvorena u muzej koji je prvi počeo da privlači znatiželjne prolaznike i turiste. Ideja o ukrašavanju kuća se veoma brzo proširila na celo selo. U nedostatku bilo kakve opreme za slikanje žene su četke pravile od kravlje i konjske dlake ili slame. Boje su takođe same pravile od proizvoda koje su pronalazile u svom domaćinstvu. Vremenom su počeli, osim kuća, da oslikavaju i ostale predmete. Folklorni motivi su prešli sa zidova kuća na porcelan, vez, keramiku, staklo, drvene i mnoge druge predmete. Oslikavali su pomoćne zgrade u svom domaćinstvu, košnice za pčele, kućice za pse, čak je i crkva u ovom mestu oslikana šarenim motivima. Za ovo mesto se pročulo kada je novinar iz Krakova i veliki ljubitelj kulture i folklora Władysław Hickel napisao članak o ovom selu. Nedugo zatim Zalipie pronalazi svoje mesto u Etnografskom muzeju u Krakovu.

Zalipie danas

Godine 1948. je prvi put organizovano takmičenje u oslikavanju kuća, a od 1965. godine ovo takmičenje postaje tradicija i održava se svake godine. Takmičari su uglavnom žene i danas se koriste moderni materijali, boje i četke pomoću kojih se oslikavaju najlepši motivi. U selu je takođe sagrađen i Dom slikara gde se odvija nastava o očuvanju i promociji tradicije ovog sela. Tu su izloženi najlepši radovi, a u suvenirnici možete kupiti i oslikane predmete. Meštani Zalipie su veoma gostoljubivi, dopuštaju turistima da uđu u njihova dvorišta i fotografišu ukrašene detalje i dele sa njima razne zanimljivosti i priče iz ovog mesta.

Za Zalipie se može reći da je jedna masivna slika, prepuna boja, života i istorije, i to je prava čar ovog mesta.

Izvor: Mycupoftea
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter