NJUJORK TAJM OBJAVIO: Šest mesta u Evropi koja nude bekstvo od gužve!

 

Američki Njujork Tajms u tekstu "Šest mesta u Evropi koja nude bekstvo od gužve", naveo je šest destinacija kao alternative velikim turističkim centrima, koja ponekad odbijaju turiste zbog autobuskog prevoza, brodova i gužvi, među kojima je Kotor predložen kao alternativa Dubrovniku.

List piše da Kotor, u Crnoj Gori, treba posetiti ukoliko turisti žele da uživaju u lepotama grada i prirode, a da istovremeno izbegnu, kako kažu, nepodnošljive gužve. 

Dok se, ističu, Dubrovnik koji se nalazi oko 90 kilometara udaljenosti bori sa preposećenošću, Kotor se bori da privuče pažnju, a kao glavnu njegovu atrakciju ističu kamenu tvrđavu sa dugim nizom stepenica.

Umesto Praga posetite Olomuk, kaže Njujork tajms i dodaje da se i taj grad nalazi na listi svetske kulturne baštine zbog građevina kojima raspolaže, ali i barovima koji postaju sve popularniji.

Kikladsko ostrvo Tinos treba posetiti umesto Santorinija, jer uprkos "najčarobnijeg zalaska sunca", Santorini, piše NYT, nudi i hiljade znojavih tela na preplavljenim ulicama.

Tinos, ističu, osim neobičnim kamenim formacijama opčinjava i belim kućama napravljenim od belog mermera po kome je ostrvo poznato, ali i ateljeima vajara.

Gradovi Delft i Hag ponuđeni su kao alternativa krcatom Amsterdamu, a imaju odealni su, piše njujorški dnevnik za posetioce koji traže odlične muzeje, kanale, divlje plaže i u kojima nije gužva

Kao alternativu Barseloni, koja je uvek prepuna turista, list preporučuje Valensiju.

Barselona, sa 30 miliona posetilaca godišnje jedan je od evropskih najposećenijih gradova, a list navodi da dosta sličnosti sa njom ima Valensija, osnovana kao penzionerska zajednica za rimske vojnike, poseduje lepe arhitektonske četvrti.

Kao prednosti ovog grada, list ističe paelju, koja je nastala u ovom gradu i po kome je poznat, ali i plaže koje služe, kako se navodi, za beskrajno uživanje.

Kao poslednji grad u kome se može pronaći utočište, list navodi italijanski grad Luča, koji za razliku od prenatrpane Firence koji se nalazi 50 kilometara dalje nudi uvid u renesansu sa mnogo više prostora za disanje.

Opisujući sve prirodne i arhitektonske lepote grada, list navodi i da grad nudi uživanje u ukusima Toskane, kao i da prava privlačnost grada leži u njegovim svakodnevnim zadovoljstvima.

 

 

Izvor:Tanjug
Foto: Pixabay

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Sreda
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Nominacije
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro