Izvor:
11.06.2019 u 05:27
0

STVARI ZBOG KOJIH ĆETE PONOVO POŽELETI DA POSETITE NEMAČKU: Volećete Berlin i Minhen, čudnu mešavinu dvorčeva iz bajki, dobrih i modernih automobila, preciznog naroda i piva!

Nemačka je zemlja u kojoj se sustiču neobičan spoj jednostavnosti i bogate istorije, koja je sve samo ne jednostavna. Volećte Berlin i Minhen, čudnu mešavinu dvorčeva iz bajki, dobrih i modernih automobila, preciznog naroda i piva.

Danas smo za vas pripremili nekoliko krajnje atipičnih činjenica, zbog kojih ćete zaista uživati u svakoj svojoj poseti Nemačkoj. Bilo da ste klasični turista istraživač, ili onaj koji je pre svega zainteresovan za kolektivni duh ulica i naroda, postoje neke stvari, koje će učiniti da poželite da se opet vratite u neki od gradova Nemačke.

Disciplina

Nemci su neverovatno disciplinovan narod, koji živi po tačno ustaljenom redu i ne mogu da funkcionišu, kada sve nije tačno isplanirano.

Uz to, njihova disciplina po pitanju očuvanja okoline i čistoće je zapanjujuća. Tamo ćete jednostavno naučiti da ne ostavljate nered za sobom, kako u okolini, tako i u sopstvenom životu, počev od sitnog nereda, do onog emotivnog.

Fudbal nije samo sport…

Ljubitelji fudbala uživaće, ako im se ukaže prilika da u nekom obližnjem kafeu pogledaju fudbalsku utakmicu i osete tu energiju jedinstva. Za njih fudbal nije samo sport, već je uzdignut na nivo religije. Kada njihov omiljeni tim ima utakmicu, na ulici gotovo da nema žive duše, jer svi prate utakmicu, neko iz obližnjeg kafea, neko iz udobnosti svog doma, a najviše uživaju oni koji vatreno navijaju sa tribine.

Morate probati njihov hleb

Gotovo svi hlebovi u Nemačkoj su izvanrednog ukusa, bilo da je reč o hlebovima od celovitog zrnevlja ili nekih aromatizovanih hlebova. Kvalitet i ukus testa se teško mogu uporediti sa ma čime… Asortiman hlebova je toliko širok da postoji vrsta hleba za svakoga, počev od onih kojima ne prija gluten pa do pravih sladokusaca, svako će moći da uživa u vekni svog omiljenog hleba.

Vreme je novac

Vremenska preciznost je jedna od najvećih dragocenosti, koje imaju Nemci. Za njih je 16h 15:55 i samo po tom principu mogu da funkcionišu. Svaku vrstu zakašnjenja, smatraće ličnim nepoštovanjem njihovog vremena.

Nedelja je zaista neradni dan

U Nemačkoj je nedelja zaista dan za odmor i gotovo da ništa ne radi nedeljom. Kada izađete na ulicu zateći ćete gotovo pustoš, jer oni nedeljom odmaraju sa porodicom i prijateljima i uživaju u svom malom odmoru.

Uvek kod sebe imajte keš

Iako ćete naći bankomat gotovo svuda, kamate su prilično visoke, a uz to, gotovo svuda ćete plaćati gotovinom. Veoma su retka mesta gde ćete pronaći terminal za svoju karticu, a posebno u marketima, novac će vam biti neophodan, pre svega jer bez kovanice ne možete dobiti korpu. Nemci gotovo sve plaćaju gotovinom, pa će turisti biti prinuđeni da se prilagode takvom načinu života.

Nemci ne poznaju uobičajene razgovore…

Oni jednostavno ne shvataju olako pitanja poput Kako si i šta radiš? Ako ih upitate nešto slično, sedite, jer će odgovor potrajati…

Ovo zaista nisu bile činjenice iz turističkog vodiča, jer to možete saznati uvek i svuda. Ovo su zanimljive činjenice, koje je nemoguće ne uočiti nakon samo 3 dana boravka u Nemačkoj i zbog kojih je nemoguće da ova zemlja ne osvoji sve vaše simpatije!

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter