Izvor:
10.06.2016 u 17:47
0

SAVREMENIJE POSMATRANJE GALAKSIJE: Postavljen najveći TELESKOP na Balkanu!

Na planini Vidojevici, 25 kilometara od Prokuplja, počeo je da radi najveći i najsavremeniji teleskop na Balkanu u koji su Evropska unija i Vlada Srbije uložile milion evra. Teleskop, koji nosi ime naučnika i astronoma Milutina Milankovića, prečnika je 1,4 metra, a sredstva za njegovu nabavku obezbedila je Evropska komisija za istraživanja, u okviru međunarodnog projekta "Belisima".

Postavljanjem teleskopa astronomska stanica na planini Vidojevici postala je vodeća i jedna od najsavremenijih u Jugoistočnoj Evropi. Nad Vidojevicom je nebo najprozračnije na Balkanu pa je zbog toga i odlučeno da se tu postavi takav teleskop i astronomska opservatorija. Novi teleskop dvostruko je veći od teleskopa kojim su astronomi u Srbiji do sada radili, potpuno je automatizovan i omogućiće posmatranje neba putem računara iz bilo koje tačke u Evropi.

Ovaj teleskop služiće isključivo u naučne svrhe, za posmatranje bliskih galaksija, izučavanje Mlečnog puta i praćenje kometa i asteroid – izjavio je astronom stanice Vidojevica, Miodrag Sekulić.

Novi teleskop već su, pored srpskih, videli i astronomi iz Mađarske, Češke, Austrije, Nemačke i Velike Britanije.

Beta
Foto: Twitter/DaliBor Popović Pop

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter