Izvor:
27.12.2016 u 19:11
0

Čudo tehnologije: Robot od TONU I PO izaziva podrhtavanje tla! (VIDEO)

Južna Koreja napravila je ogromnog robota nalik na čoveka, koji i hoda kao čovek, međutim zbog velike težine ti koraci izazivaju podrhtavanje tla, prenosi AFP.

Robota koji je nazvan Method-2 dizajnirao je veteran naučnofantastičnih filmova, a visok je četiri metra i težak jednu i po tonu.

Nezgrapna kreacija poput čoveka, neverovatno liči na vojne robote iz filma "Avatar", a njegovi tvorci tvrde da je prvi takve vrste.

Proizveden je u južnokorejskoj kompaniji za robotiku, na njemu je radilo 30 inženjera, a prva testiranja robota trebalo bi da se obave u utorak popodne.

Naš robot je prvi na svetu dvopedalni robot sa posadom i napravljen je da radi u ekstremno opasnim zonama, gde ljudi ne mogu da idu (nezaštićeni) – rekao je predsednik kompanije Jang Jin Ho.

Jang, koji je još kao dečak maštao da napravi svog robota, kazao je da je u projekat proizvodnje robota uložio oko 200 miliona dolara, kako bi "dao život nečemu što izgleda moguće samo u filmovima i crtanim filmovima".

Prema njegovim rečima o robotu se već raspituju predstavnici građevinske i industrije za zabavu, i to najviše o mogućnostima razvoja uz teško utvrđene demilitarizovane zone sa Severnom Korejom.

Jang najavljuje da će biti potrebne godine dok se ne bude slobodno kretao, a za prodaju će biti spreman 2017. godine i cena će mu biti oko 8,3 miliona dolara.

Proizvodnja robota je bila izazov i za inženjere zbog njegovih neviđenih razmera.

Robot, koji je više nego duplo veći od čoveka, tako je težak da se zemlja trese kada pravi korake, a čuje se i snažno brujanje motora.

Upravljačka mesta za sedenje u telu robotu pokreću udove koji mrdaju Metodom-2, i čije metalne ruke teže po 130 kilograma.

Robot je još uvek povezan sa kablom za napajanje i još je nestabilan na nogama, nije još završen, a mora se više raditi na njegovoj stabilnosti i sistemu za punjenje.

Za sada je ostalo nejasno kako će se robot koristiti, a Metod-2 se smatra više kao pomoćno sredstvo za različite tehnologije koje će u budućnosti omogućiti konstruktorima da izgrade različite vrste i veličine robota u budućnosti.

Jedan od inženjera Vitalij Bulgarov, koji je radio na filmskim serijalima Transformers, Robokap i terminator, napisao je na svom Fejsbuk nalogu da sve što su učili o robotu može da bude primenjeno na rešavanje pravih svetskih problema.

Izvor: Tanjug
Foto: Print screen You Tube

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter