Izvor:
07.09.2019 u 20:28
0

NAUČNICI ODGOVORILI: Da li veštačka inteligencija može da izvrši nuklearni napad?

U nekim situacijama veštačka inteligencija može da odredi određene faktore kao pretnju, iako nisu opasni, a to je „zabrinjavajuća perspektiva“

Primena sistema veštačke inteligencije u vojsci stvara ozbiljnu opasnost zbog mogućeg učešća sistema prilikom donošenja odluke o nuklearnom napadu.

– Zamislite da sistem veštačke inteligencije koji se nalazi u komandnom centru Oružanih snaga Kine, nakon analiziranja operativnih podataka, javi da se SAD spremaju da napadnu Kinu i predloži da oni izvrše preventivni napad – rekao je Vork.

Vork upozorava da sistemi veštačke inteligencije ne bi trebalo da učestvuju u kontroli nuklearnog oružja, jer se ono lansira prema određenim parametrima i pokazateljima.

U nekim situacijama veštačka inteligencija može da odredi određene faktore kao pretnju, iako nisu opasni, a to je „zabrinjavajuća perspektiva“.

Kao primer se navodi ruski sistem „Perimetar“, koji može da proceni seizmičke aktivnosti kao nuklearne eksplozije, nakon čega šalje zahtev u štab. Ukoliko odmah ne dobije odgovor, može izdati naredbu za lansiranje interkontinentalnih balističkih raketa.

Vork je dodao da vojna primena veštačke inteligencije može dovesti do katastrofalnih posledica, čak i bez direktnog učešća u upravljanju nuklearnim oružjem. Na primer, to se može desiti prilikom upotrebe veštačke inteligencije tokom analize obaveštajnih podataka, kao i u sistemima za rano upozorenje.

On je zaključio da primena veštačke inteligencije svakako može da bude korisna za vojsku, ali bi njena upotreba morala da bude ograničena i ne sme se proširiti na nuklearno oružje, jer bi to moglo prouzrokovati katastrofalan scenario.

Novosti
Foto:Arhiva
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter