Izvor:
06.09.2019 u 07:59
0

IFA BERLIN 2019: Počinje najveća evropska hi-tech fešta!

Uvreženo mišljenje koje često imamo o Nemcima, njihovoj pedantnosti, tačnost i „arbajtu“, može se lako dovesti u pitanje kada ste u prilici da prisustvujete jednom grandioznom događaju kakav berlinski IFA sajam zaista jeste…

Juče, oko šest popodne, nešto više od 12 sati od zvaničnog otvaranja, dobar deo štandova ni izbliza nije imao obrise pravih sajamskih. Na većini je sve bilo razbacano, dok su radnici postavljali štandove i eksponate.

Među njima retko da se mogao čuti nemački jezik. Bilo je tu mnogo poljskog, nešto turskog i bugarskog, pomalo ruskog, a na par mesta se moglo čuti ono što smo nekada nazivali Srpsko-hrvatskim jezikom. Ali, nisu oni krivi zbog „nemačkog“ kašnjenja. Jednostavo, kako god da se to radi, i pored toga što je stanje u tom trenutku bilo takvo, samo 12 kasnije, kada se kapije IFA sajma otvore, sve će biti maksimalno „ispeglano“.

Iako je ovog jutra IFA Berlin 2019 zvnično otvoren za posetioce, sajam je za novinare otvoren dva dana ranije, tokom kojih se, na pres konferenecijama, obilascima (polu)postavki i kroz razgovor sa izlagačima moglo mnogo toga videti i čuti.

Samsung svojim prisustvom na ovogodišnjem sajmu obeležava 50. godina postojanja. Južnokorejska kompanija je najavila proširenje game svojih 8K QLED televizora, kao i proširenu ponudu 5G pametnih telefona, među kojima će se uskoro naći i Galaxy A90 5G i Galaxy Fold 5G.

Jedna od glavnih najava Samsungove promocije svakako je činjenica da će se dugo očekivani Galaxy Fold, prvi telefon tog proizvođača sa ekranom na preklop, od 18. septembra naći u prodaji u Francuskoj, Nemačkoj, Singapuru i Velikoj Britaniji, a nešto kasnije i u SAD.

Kao što je i bilo najavljeno, kompanija Asus je predstavila veći broj laptopova razvrstanih u više serija, među kojima je najzastupljeniji RoG laptopovi: Zephyr S, Strix Scar III, ZenBook Pro Duo…

Prikazan je i ASUS RoG Mothership, ultimativni prenosni računar vanserijskih karakteristika, koji može da se rasklopi u desktop. Uređaj poseduje, za današnje pojmove, vanserijske karakteristike, kao i veoma visoku cenu.

Motorola je najavila svoj najbolji telefon u trenutnoj ponudi – Motorola One Zoom, veoma zanimljiv uređaj smešten u elegantno dizajnirano alumijumsko kućište. Uređaj je opremljen 1080p+ OLED ekranom dijagonale 6,4 inča koji pokreće Snapdragonov 675 čipset. Njegova glavna karakteristika je sistem od četiri kamere zasnovan na Sonyjevom senzoru od 48 megapiksela.

I Toshiba je predstavila svoje 4K Ultra televizore, stavljući akcenat na Android TV uređaje, kao i na integraciju televizora sa virtuelnim pomoćnikom Amazon Alexa. To je kombinacija koja, kako se moglo čuti, potpuno menja ulogu televizora, praveći od njega sveobuhvatan multimedijalni uređaj, integrisan u pametni ekosistem, koji je pritom jednostavan za korišćenje.

O tome da Lenovo dobro radi jogu svedoči čak pet novih Yoga laptopova: C940, C740, C640, S940 i S740. Tu su i tri nova prenosna računara iz ThinkBook serije.

Acer je prvog pres dana prikazao svoje Predator Triton 300 i 500 gejming laptopove sa ekranima čija frekvencija osvežavanja iznosi između 144Hz i 300Hz i predstavio Planet 9, svoju platformu za igranje koja predstavlja neku vrstu društvene mreže za napredne igrače. Prikazana su i tri nova računara ConceptD serije elegantnih laptopova namenjenih kreatorima sadržaja.

Svoje nove uređaje najavio je i Alcatel koji je prikazao pametne telefone Alcatel 3X i Alcatel 1V, kao i novi Alcatel Smart Tab 7 tablet.

Osim prezentacija velikih kompanija, prva dva dana održan je i niz prezentacija manjih proizvođača na njihovim, uglavnom nedovršenim, štandovima. Među raznim gedžetima, dodacima, periferijama, pametnim (seks) pomagalima, najviše je proizvođača wireless slušalica od kojih se dizajnom i performansama izdvajaju Skullcandy i Vonmählen.

Posebno izdavajmo i DJI i njihov fenomenalni Osmo Mobile 3 gimbal, uređaj koji telefon sa dobrom kamerom pretvara u više nego moćan uređaj za snimanje sposban da izađe na crtu veoma viskokim profesionalnim zahtevima, od "običnih" YouTube videa, pa do mnogo ozbiljnijih i profesionalnijih filmskih i televizijskih radova.

Na uvodnoj pres konferenciji ovogodišnjeg IFA sajma moglo se čuti da se, u skoro svakoj kategoriji, kada je tehnika u pitanju, beleži stagnacija ili pad. Ono što je, međutim, primetno je izuzetno veliko prisustvo kinskih proizvođača.

Da li to ima veze činjenicom da Nemačka, i pored američke zabrane, ne želi da odustane od primene 5G tehnologije komapanije Huawei, saznaćemo danas, kada jedan od glavnih događaja zvaničog otvaranja pripada upravo tom kineskom proizvođaču.

Izvor: B92
Foto: b2b.ifa-berlin.com/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter