Izvor:
03.04.2019 u 14:04
0

NEMA POVLASTICA ZA INTERNET GIGANTE: Gugle i Fejsbuk na udaru novih poreza u Austriji!

Austrijska vlada usvojila je danas odluku o uvođenju novog poreza na preduzeća koja posluju preko interneta, što će posebno pogoditi Gugl, Fejsbuk i druge globalne digitalne kompanije.

Odluka vlade predviđa porez na onlajn prihode od marketinga, te proširenje poreza na uvoz robe kupljene preko interneta.

Od novog poreza austrijska vlada očekuje dodatne prihode u visini od 200 miliona evra, od čega će najmanje 15 miliona evra biti namenjeno za jačanje i digitalizaciju austrijskih medija.

Predviđeno je i uspostavljanje Fonda za digitalizaciju. Porez na prihod od onlajn marktinga u visini od pet odsto pogodiće preduzeća kao što su Gugl ili Fejsbuk, koja širom sveta imaju promet u visini od više od 750 miliona evra, od kojih oko 25 miliona u Austriji.

Što se trgovine preko interneta tiče radi se pre svega o pogrešno deklarisanoj robi iz Kine koja se prodaje preko Amazona i drugih prodajnih portala.

Ta roba biće tretirana kao roba kupljena u takozvanim trećim zemljama, te se ukida granica od oslobađanja od poreza tza robu vrednosti do 22 evra.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc rekao je, nakon sednice vlade, da se odlukom uklanja nepravda u ophođenju prema tradicionalnim digitalnim preduzećima.

Ministar finansija Hartvig Leger ukazao je da će porez na reklamiranje preko interneta biti kao i u štampanim medijima pet odsto.

Kurc je kazao da se ne radi o meri protiv digitalnih modela poslovanja, koje je okarakterisao kao dodatnu vrednost, ali je istakao da je neophodno da se i digitalna oblast uredi, kao što je to slučaj u svim ostalim.

Vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe izrazio je zadovoljstvo što će u buduće i internet giganti morati da plaćaju porez.

– To što Evropa nije uspela, Austrija je uspela – poručio je Leger osvrnuvši se na neuspešne pokušaje uvođenja "digitalnih" poreza na nivou EU.

Kurir
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter