Izvor:
07.07.2016 u 03:07
0

I NAUČNICI DOKAZALI: Bolje biti sam nego sa pogrešnom osobom

Naučnici su skoro objavili da je „bolje biti sam nego sa pogrešnom osobom.“ Studija je objavljena u naučnom žurnalu Femili Psikolodži (Family Psychology). Istraživanje je pokazalo da su veze i odnosi snažno povezani sa fizičkim i mentalnim zdravljem, pa je tako zaključak da je bolje biti sam nego u lošoj vezi.

Pre nego što su došli do ovog zaključka, naučnici sa Univerziteta Bufalo (Njujork, SAD) proveli su dve godine prateći živote od oko 200 odraslih osoba koji su bili u ozbiljnim vezama. Nije bilo bitno da li je to bio brak ili veza, oba ova odnosa utiču na naše zdravlje, piše sajt Bright Side.

Mnogi od nas i dalje veruju da je bolje da budemo sa nekim, čak i ako se ne osećamo potpuno srećno sa tom osobom, samo da se ne bismo osetili usamljeno. Ali, ispostavilo se da takvo razmišljanje može da ima negativan uticaj na naše zdravlje. Rezultati su pokazali da su partneri koji su se osećali lepo u vezama, koji su se razumeli, i koji nisu imali svakodnevne sukobe i svađe, bili boljeg zdravlja. Prema Ešli Bar (Ashley Barr), glavnoj autorki studije, manjak stabilnosti u vezi direktno je povezano sa depresijom, zavisnošću od alkohola, i zdravstvenim problemima generalno.

Isto pitanje je obrađivano u naučnom žurnalu „Psychosomatic Medicine.“ Oni su otišli korak dalje i navodili specifične primere. Osoba koja je bila u konstantnom sukobu sa partnerom imala je 8.5 odsto veći rizik od kardiovaskularnih bolesti nego neko ko je živeo u ljubavi i harmoniji sa svojim partnerom.

Zato razmislite o svojoj vezi. Možda je vreme da promenite nešto i obratite pažnju na svoje zdravlje?

HappyTv.rs
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter