Izvor:
19.09.2019 u 20:46
0

PSIHOLOZI OTKRILI: Mora li ljubav biti uzvraćena? (FOTO)

Psiholozi kažu da je potreba za pripadanjem i ljubavlju najveća psihološka potreba kod velikog broja ljudi. Imamo konstantnu potrebu za drugima da bismo bili srećni i ta potreba se kroz život zadovoljava na različite načine, prvo porodicom, zatim prijateljima i na kraju partnerskim, emotivnim odnosom. Tokom odrastanja gradimo viziju našeg idealnog partnera i pokušavamo da u taj kalup uklopimo ljude koje srećemo, ne bismo li konačno pronašli partnera sa kojim ćemo se osećati potpuni i srećni.

Neretko nam se dešava da izgubimo razum i zaljubimo se u osobu, koja se bar na prvi pogled uklapa u naš kalup, ali važno je da u tim trenucima, našu trenutnu zaljubljenost ne poistovećujemo sa ljubavlju. Dok je zaljubljenost idealizacija partnera, ljubav je osećaj duboke emocionalne povezanosti sa partnerom, usled čega se osećamo sigurno i spokojno pored voljene osobe.

U periodu intenzivne zaljubljenosti, zaljubljeni pate od nesanice, nemaju želju za hranom i nisu zainteresovani za svakodnevne aktvinosti. Oni su preplavljeni euforičnim osećanjima.

Doneti odluku o tome da priznamo svoja osećanja nije ni malo jednostavno. U tom trenutku, moramo misliti i o drugoj osobi i njenim potencijalnim osećanjima, o tome kako će priznanje uticati na naš odnos, a pre svega, postoji li mogućnost da emocije budu uzvraćene. Čak i način na koji ćemo to saopštiti zahteva dugoročne pripreme, udvaranje i slanje suptilnih nagoveštaja pažnje i flerta, osobi koja vam se sviđa, kako bi vaš odnos bio što kvalitetniji i imao što veće šanse da preraste.

Međutim, ponekad su osećanja koja imamo neuzvraćena i u takvim situacijama zaista je bitno da realno sagledate situaciju. Morate da pripremite sebe na to da ćete možda biti odbijeni i to ne zato što niste dovoljno dobri, lepi, ili atraktivni, već samo zato što među vama dvoma nema istinske hemije, i što pre tu činjenicu prihvatite, pre ćete se uveriti da je to istina i da vaš odnos ne bi imao perspektivu.

Naravno, nije ni malo jednostavno suočiti se sa odbijanjem, ali to i dalje nije razlog za depresivne misli. Najbolje bi bilo da se u tom trenutku okrenete sebi i posvetite se ličnom razvoju, kako biste postali sigurni u sebe i uticali na svoj napredak na svim životnim poljima. Ukoliko sad nije bilo vaše vreme za ljubav, ono će svakako doći pre ili kasnije, a do tada se potrudite da postanete najbolja verzija sebe!

Izvor:lepotaizdravlje.rs
Foto:printscreen/pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter