Izvor:
28.06.2016 u 02:18
0

ČUDO PRIRODE: Ovaj MED leči NAJTEŽE BOLESTI, a košta neverovatnih…

Turski pčelari prodaju “Vilin med” po ceni od 5.000 evra po kilogramu, što ga čini i najskupljim medom na svetu. Radi se o 18 kilograma meda koji je pronađen u 1.800 metara dubokoj pećini u Dolini Saricaiir u Artvina, na krajnjem severoistoku Turske.

Već je prodato šest kilograma, a lokalni pčelar Gunej Gunduz je naglasio je da je reč o visokokvalitetnom medu koji je u dubokoj pećini proizveden na prirodan način i na stenama bogatim mineralima. Stoga, tvrdi Gunduz, i cena ovog meda je samo na prvi pogled veoma visoka, prenosi agencija Anadolija.

Istakavši da se već tri generacije njegove porodice bave pčelarstvom, Gunduz je kazao da su još 2009. godine primetili pčele na ulazu u pećinu, a da su potom shvatili da bi u pećini moglo biti meda.

Uz pomoć profesionalnih alpinista smo ušli duboko u pećinu i na zidovima pronašli zalepljenu kuglu od 18 kilograma meda. Med smo poslali na analizu u prestižnu francusku laboratoriju. Nalazi i analize su potvrdili da se radi o visokokvalitetnom medu, starom 7 godina, koji je bogat mineralima – rekao je Gunduz.

Kilogram ovog meda, 2009. godine, prodat je na francuskoj berzi meda za neverovatnih 45.000 evra, a godinu dana kasnije kilogram je prodat farmaceutima iz Kine za 28.000 evra. Njegova trenutna cena u Turskoj je 5.000 evra.

Naglasivši da se radi o medu koji se više koristi kao lek, i to za najteže bolesti, poput raka, nego kao namirnica, Gunduz je rekao da se danas prodaje u bočicama od po 170 i 250 grama, ali brojni kupci se i dalje iščuđavaju nad činjenicom da cena meda može da bude jednaka ceni automobila.

Med je proizveden na prirodan način i bez košnica. Ovo područje je bogato endemskim i lekovitim biljem. Sve to utiče na njegovu cenu – otkrio je Gunduz.

On je rekao i da je turski med je jedan od kvalitetnijih u svetu, ali da je njihov ugled u svetu ugrožen pojavom veštačkih imitacija.

Veštački med se može testirati jedino u laboratorijama. Ovo je nepraktično za potrošače, pa moraju više da vode računa pri izboru pčelara, pa tek onda meda. Današnja cena pravog meda ne može biti ispod 15 evra – istakao je pčelar.

HappyTv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter