Izvor:
25.06.2016 u 15:19
0

LEKARI UPOZORAVAJU: Sa ovim problemom se suočavaju osobe koje gledaju u svoje telefone pre spavanja

Lekari upozoravaju da gledanje u ekrane pametnih telefona pre spavanja može jako da ošteti vaš vid.

Dve žene su privremeno oslepile jer su stalno proveravale svoje telefone u mraku, kažu doktori koji sada upozoravaju druge jer im se sve češće ljudi žale na slične probleme.

Ako već morate da gledate u svoje telefone u mraku onda uvek gledajte sa oba oka, kažu lekari. Jer ako jedno oko zatvorite ili ga naslonite na jastuk veće je opterećenje i verovatno ćete ošteti vid oka kojim gledate u telefon.

U časopisu Novoengleski medicinski žurnal ( New England Journal of Medicine) doktori koji primećuju ovaj problem kod svojih pacijenata pisali su o ovom slučaju. Nedavno su dve žene, jedna od 22 godine i druga od 40 doživele ,,prolazno telefonsko slepilo’’ koje im je trajalo mesecima.

Kada su došle na pregled i žalile se na slepilo koje se javlja na 15 minuta više puta dnevno, lekarima nije bio jasan uzrok. One su prošle razne medicinske preglede, magnetne rezonance i srčane preglede ali budući da je sve bilo uredu lekari nisu mogli da objasne uzrok njihovog problema.

Sve dok nisu stigle do jednog specijaliste koji se prisetio šta bi mogao biti uzrok i ustanovio je da su one svako veče gledale u ekrane svojih telefona u mraku.

Pritom, ukoliko jednim okom gledate u svetlo, a drugo je u mraku, jedno se navikne na svetlo a drugo na mrak, što stvara efekat privremene slepoće.

Lekari napominju da je ovaj sindrom bezopasan i što je najbitnije lako se izbegava. Samo je potrebno da ne gledate u svoje telefone u mraku pre spavanja. Oslobodite se ove ružne navike da ne biste doživljavali slične neprijatnosti jer iako nije opasno, ipak je jako neprijatno kada ne vidite nekoliko dana ili meseci na jedno oko, savetuju stručnjaci.

HappyTv.rs
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter