Izvor:
21.05.2016 u 22:40
0

POVEDITE RAČUNA: Evo šta sve može da se desi ako često žvaćete ŽVAKU

Veliki procenat ljudi u svojim torbama uvek ima po neko pakovanje žvakaćih guma. Godinama gledamo različite reklame i slušamo savete o tome zbog čega je dobro imati žvaku u ustima i kakav značaj, pored svežeg daha, one imaju.

Međutim, da li ste se ikada zapitali zašto vas bole zubi ili vilica? Ako ste čest konzument zvaka, ovo su najčešći negativni efekti. Ali pogledajte šta još može da se desi.

Izvlači živu iz vaših plombi

Za ljude koji imaju plombe u ustima žvake mogu izazvati oslobađanje neurotokina iz plombi. Jedna studija je pokazala – "… dokazano je da žvakaća guma povećava brzinu oslobađanja žive pare iz plombi u zubima…”. Svaki put kada žvaćete žvaku, para žive bude oslobođena i ulazi u krvotok.

Oštećenje zuba

Čak i bez šećera, žvakaće gume mogu oštetiti zube. Iako su bez šećera, žvake sadrže kisele arome, koje mogu izazvati eroziju zuba. Stomatološka erozija je zapravo proces postepenog narašuvanja zubne gleđi koja dovodi do oštećenih zuba.

TMJ sindrom

Ukoliko prečesto žvaćete žvake možete izazvati bolnu hroničnu bolest koja je poznata kao TMJ. Što više žvaćete, više ćete opreterećivati mišiće koji dovode do bola. Takođe, možete završiti sa bolom u uhu, glavoboljom i zuboboljom.

Problemi sa stomakom

Žvakanjem žvake gutate višak vazduha koji može da izazove nadimanje i bol u stomaku. Onog trenutka kada počnete da žvaćete žvaku, vaše telo dobija signal da hrana treba da uđe u želudac i počinje sa oslobađanjem kiseline i enzima. Stomak će proizvoditi kiselinu, ali neće biti hrane za varenje. To će dovesti do nadutosti i možete završiti sa dijarejom.

HappyTv.rs
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter