UPOZORENJE SA INSTITUTA BATUT Bolest počela da hara Srbijom! (FOTO)

Na hiljade Srba svakodnevno putem popularnih mobilnih aplikacija za pronalaženje partnera - Tinder, Badoo i Grindr - traži vezu bez obaveza, odnosno seks za jednu noć. 

Pošast Tindera širi se Evropom

Endru Amato Gauči, stručnjak za seksualno prenosive bolesti i virusni hepatitis pri Evropskom centru za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti (ECDC), kaže da se širenje sifilisa u Evropi intenzivira zbog zabrinjavajućih trendova u ljudskom ponašanju. - Aplikacije Tinder i Grindr, kao i sajtovi koji olakšavaju pronalaženje seksualnih partnera, nesumnjivo utiču na širenje seksualno prenosivih bolesti kao što je sifilis. Broj obolelih u EU povećan je za 70 odsto. U nekim zemljama zabeležena je prava epidemija, a prvi na listi je Island, gde je broj slučajeva obolelih porastao za čak 876 odsto. Sledi Irska sa 224 odsto, dok je u Britaniji i Nemačkoj broj obolelih od sifilisa više nego udvostručen - rekao je Gauči.

Naime, mnogi prilikom ugovorenog seksa ne koriste nikakav vid zaštite, a i olakšan način za menjanje partnera putem mobilnih aplikacija, prema procenama stručnjaka, doprinelo je tome što je broj zaraženih od sifilisa u Srbiji trenutno trostruko veći nego pre deset godina.

Lazar M. (34) iz predgrađa Beograda samo je jedan od onih kojima je Tinder omogućio da menja partnerke češće nego što mu je to ranije polazilo za rukom, međutim, pre nekoliko meseci kod njega su se pojavili simptomi pomenute polno prenosive bolesti. Kako objašnjava, iako mu je ova popularna aplikacija pomogla da ostvari san i da poput pravog Kazanove često menja devojke, sada proklinje dan kada je odlučio da je instalira.

135 obolelih od sifilisa, gonoreje i genitalne hlamidijaze registrovano je u Vojvodini

91 slučaj sifilisa i gonoreje registrovan je u Beogradu

 Međutim, on je samo jedan od onih koji su upravo zbog nezaštićenog seksualnog odnosa oboleli od sifilisa, za koji se donedavno smatralo da je u našoj zemlji iskorenjen.

Naime, podaci o seksualno prenosivim infekcijama u Srbiji u periodu od januara do juna ove godine, a koje je objavio Institut za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović Batut“, pokazuju da je samo u prvih šest meseci ove godine prijavljeno 417 osoba obolelih od sifilisa, gonoreje i genitalne hlamidijaze.

Doktorka Danijela Simić iz Instituta „Batut“ ističe da je moguće da je broj obolelih još veći, ali da deo njih ne ulazi u statistiku.

- Neki ne prijavljuju da su bolesni, a moguće i da lekari nisu prijavljivali one koje pregledaju, iako su u obavezi to da čine - kaže dr Simić.

 

Izvor: Alo.rs
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Parovi - Jutarnja kafica  
11:55  Vesti  
12:05  Parovi - Jutarnja kafica  
12:55  Vesti  
13:05  Parovi - Jutarnja kafica  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Kazna  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Kazna  
19:00  Upoznajte Parove  
21:00  Srbija na dlanu  
22:00  Parovi žurka  
02:30  Parovi - Noćobdije  
04:30  Rano jutro