Izvor:
31.10.2019 u 12:54
0

IMATE ZDRAVSTVENE PROBLEME? Rešite ih plakanjem!

Žene u Sjedinjenim Američkim Državama plaču 3,5 puta mesečno, a muškarci 1,9 puta. Plakanje stvarno ima više zdravstvenih koristi, a „Svetla strana“ navodi koje su to.

Stres

Studija iz 2014. otkrila je da plakanje može da pomogne ljudima da se opuste tokom stresnih vremena. Rezultati plača nisu trenutni i moglo bi proći nekoliko minuta pre nego što se telo počne da se opušta. Prema istraživačima, plač aktivira parasimpatički živčani sustav (PNS), koji kada se aktivira, deluje umirujuće na mozak.

Krvni pritisak

Visoki krvni pritisak može da dovede i do nekoliko ozbiljnih zdravstvenih problema poput moždanog udara, srčanog udara, demencije, pa čak i otkazivanje bubrega. No dobra je vest da, prema nekoliko studija, plakanje snižava krvni pritisak, umiruje puls i drži ga pod kontrolom.

Akumulacija toksina

Suze koje teku iz očiju dok plačeš mogu te očistiti nečistoće, poput dima i prašine. Takođe, kada plačeš, tvoje suze ispiru toksine koji se zbog stresa nakupljaju u telu. Ne čudi da često možeš da osetiš kako težina odlazi nakon dobroga plakanja.

Promene raspoloženja

Ako se pitaš zašto se tvoje ponašanje pretvorilo u agresivno i stalno se osećaš anksiozno i razdražljivo u poslednje vreme, onda bi trebalo da znaš da definitivnog odgovora ne može da bude. Promene raspoloženja mogu da se dogode zbog različitih razloga. Jedan od takvih razloga je nakupljanje mangana u telu. No, kad plačeš, taj višak mangana isteče iz tela zajedno sa suzama. To smanjuje njegovu koncentraciju u telu i kao rezultat, čini te mirnom i usresređenom, piše 24sata.hr

Bol

Kad si u fizičkim bolovima, nekoliko se kapljica suza često nehotice otkotrlja. Na taj način telo smanjuje osećaj boli. Istraživanje je otkrilo da, osim što je plakanje vrsta tešenja same sebe, emocionalne suze oslobađaju i oksitocin, poznatiji kao hormon ljubavi i endorfin, hormon sreće. Navedeni hormoni čine da se ljudi osećaju dobro, a mogu olakšati i fizičku i emocionalnu bol.

Izvor: B92
Foto: Twitter

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter