OVO UKAZUJE NA TO DA VAM SLABI VID: Saznajte na vreme! (FOTO)

Gubitak vida najčešće se dešava postepeno. Upozoravajući znakovi mogu da budu takvi da ih i ne primetimo sve dok ne počnu da stvaraju ozbiljnije probleme, kao što je glaukom. Nekoliko je simptoma koji upućuju na to da treba posetiti stručnjaka.

Noćna vožnja

Skoro 60 odsto svetske populacije zahteva korekciju vida. Ali, dobra je vest da je 80 odsto vizuelnih poteškoća moguće izbeći i ispraviti. Promene u vidu zapazimo tek tokom vremena, čak i kad su one sitne ili postepene. Redovni očni pregled ključan je za rano dijagnostifikovanje bolesti oka i korekcije vida.

Za većinu odraslih osoba prvi znak da se vid menja je otežana noćna vožnja. Kad vozite noću, obratite pažnju na to možete li jasno da vidite druge autumobile i saobraćajne znakove. Ako vam noću svetla jako smetaju, ne možete da vidite znakove ili imate poteškoće prilikom razlikovanja objekata, kontaktirajte oftalmologa.

Opšte zdravlje, od ishrane do navika spavanja, može da utiče na oči. Ukoliko su vam nedavno dijagnostikovali dijabetes, lupus, poremećaj štitne žlezde ili neko drugo stanje koje može da utiče na oči, morate da počnete da se brinete za vid i da se posavetujte sa oftalmologom.

Očni pregledi ne identifikuju samo promene vida nego oftalmologu daju priliku da proceni zdravlje očiju i kapaka. Iako se neke infekcije povuku same od sebe, mnoge su zarazne i postoji mogućnost od trajnih posledica. Ukoliko osećate svrab, primetili ste crvenilo – vreme je za pregled, piše Dnevni avaz.

Tačke i aure

Smetnje dok gledate – uz tačke i aure, možete da primetite i male plutajuće čestice. Ukoliko se to dogodi iznenada, ovakve smetnje mogu da upućuju na odvajanje mrežnjače ili na druge ozbiljne probleme sa mrežnjačom pa idite hitno na pregled.

Ako nemate nijedan od simptoma, vid proveravajte barem jednom u dve godine. U slučaju dijabetesa u porodici, glaukoma ili drugih naslednih stanja, vid bi trebalo proveravati češće.

 

 

Izvor: Cosmopolitan.rs
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Parovi - Jutarnja kafica  
11:55  Vesti  
12:05  Parovi - Jutarnja kafica  
12:55  Vesti  
13:05  Parovi - Jutarnja kafica  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Kazna  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Kazna  
19:00  Upoznajte Parove  
21:00  Srbija na dlanu  
22:00  Parovi žurka  
02:30  Parovi - Noćobdije  
04:30  Rano jutro