Izvor:
11.10.2019 u 10:57
0

BOLEST OSTEOPOROZA: „Tihi kradljivac kostiju“!

Da li patite od nedostatka vitamina D3? Ako ste poput većine Evropljana odgovor je da – naročito ako bolujete od osteoporoze, bolesti srca, dijabetesa ili raka. U ekspertskom intervjuu, prof. dr Emilija Dubljanin Raspopović, vanredni profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije u Kliničkom centru Srbije odgovara na naša pitanja o tome zbog čega se preporučuje dodatni unos vitamina D3 i da li je bezbedno uzimati ga na duže staze.

Zašto je vitamin D važan?

Vitamin D je važan za ceo organizam, a pre svega za zdravlje kostiju. Nedovoljne količine dovode do pojave osteoporoze i povećanog rizika preloma kao posledica pada kod starijih. Međutim, sve je više dokaza da je nedovoljnost vitamina D povezana i sa različitim drugim kardiovaskularnim, endokrinim, respiratornim, neurološkim oboljenjima, kao i nekim oblicima karcinoma.

Zbog čega sve više ljudi ima nedostatak vitamin D3?

Nažalost, zahvaljujući savremenim uslovima života, nedostatak vitamina D je dostigao nivo epidemije u našem društvu zbog neadekvatnog izlaganja suncu. Najveći deo vitamina D dobijamo zahvaljujući sunčevim zracima (80-90%). Zbog radnih dana koji traju u nedogled provodimo premalo vremena napolju, a to je posebno izraženo u jesen i zimu. Premalo sunčeve svetlosti znači premalo vitamina D za telo. Takođe, mogućnost kože da sintetiše vitamin D značajno se smanjuje kod starijih ljudi, koji se i sami po sebi manje izlažu suncu. Nedovoljnost vitamina D široko je rasprostranjena i prisutna je kod 30-50% opšte populacije.

Kada je u pitanju stvaranje vitamina D u našoj koži, treba napomenuti da u periodu od oktobra do kraja marta, cela Evropa nema dovoljno UVB zračenja. Čak i ako obezbedimo dovoljno vitamina D3 tokom sunčanih meseci to ne može da osigura dovoljne količine vitamina D tokom zime/ranog proleća. Dodatno, opravdani strah od karcinoma kože uslovio je masovno korišćenje krema sa zaštitnim faktorom i odeće koja štiti od sunca. Upotreba i najmanjih zaštitnih faktora (npr. SF6) skoro potpuno blokira proizvodnju vitamina D. Slobodno se može reći da nedovoljnost vitamina D u opštoj populaciji predstavlja tihu epidemiju i često je klinički neprepoznata.

Kako sprečiti nedovoljnost vitamina D?

Suplementi vitamina D3 igraju veoma važnu ulogu u obezbeđivanju optimalnog nivoa vitamina D u organizmu. Njihova uloga potvrđena je u lečenju osteopenije i osteoporoze, kao i za smanjenje rizika od nastanka preloma. Kod pacijenata sa osteoporozom, adekvatan nivo vitamina D3 predstavlja preduslov za efikasnu terapiju osteoporoze.

Dugo se smatralo da je vitamin D3 dovoljan za smanjenje nastanka osteoporoze i preloma. Međutim, najnovija istraživanja govore suprotno?

Tako je. Naime, da bi se kalcijum čiju apsorpciju iz hrane pomaže vitamin D3 usmerio i ugradio u kost, neophodan je vitamin K2. U nedostatku vitamina K2, kalcijum se ne ugrađuje u kosti, već se taloži u mekim tkivima kao što je hrskavica zglobova. Posledice su dvostruke: kosti postaju porozne i lakše se lome, a zglobovi postaju bolni i skloni propadanju, kaže prof Dubljanin. Brojna klinička ispitivanja su to i potvrdila: vitamin K2 doprinosi smanjenju gubitka koštane mase, dok u nekim slučajevima čak i pomaže pri povećanju koštane mase. Prikupljeni dokazi iz sedam japanskih ispitivanja pokazuju da dodatak vitamina K2 doprinosi smanjenju preloma kičmenih pršljenova za čak 60 procenata. Dr Dubljanin Raspopović dodaje: "Kada uzmete vitamin D3, vaše telo stvara više određenih proteina, koji nose kalcijum. Oni imaju mnogo potencijalnih zdravstvenih koristi. Ali, dok ne unesemo vitamin K2 da aktivira te proteine, te koristi se neće realizovati.

Poruka za kraj.

Nažalost, da bolujete od osteoporoze uglavnom saznate kada je već kasno, odnosno kada se prelom desi. Zbog toga se za osteoporozu i kaže da je tihi kradljivac kostiju. Jednostavno ne smete ignorisati ovaj problem. Ako provodite malo vremena na suncu ili patite od nedostatka ovih važnih vitamina, reagujte na vreme i zaštite svoje kosti.

kurir.rs
Foto: wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter