DA LI DOBRO DONOSE ANTIBEBI PILULE: Izazivaju nestanak dijabetesa tipa 2?

 

Francuski naučnici pratili su zdravlje 86.000 žena pune 22 godine i došli do zaključka da su žene koje su pile tablete za kontracepciju, bar jednom u životu, imale trostruko veći rizik da obole od dijabetesa tipa 2.

Dr Mima Fazlagić, ginekolog, rekla je za medije da je u pitanju jedna ograničena studija u Francuskoj i navela da postoji veliki procenat policističnih jajnika upravo u toj zemlji, mnogo veći nego u ostalim.

- Važno je da su te žene bile izložene potpuno istim uslovima jer nisu one samo pile kontracepciju sve te godine, možda pola od njih ima policistične jajnike, koji su insulinska rezistencija stopostotna - rekla ja dr Fazlagić.

Tegobe su individualne i relativno retke, a jedna od najtežih komplikacija koje se povezuju sa uzimanjem kontraceptivnih tableta je nastanak duboke venske tromboze.

- Kada pročitate uputstvo za lek, hormonske tablete su bile povezivane za trombozu, emboliju. Uvek može da postoji neki rast koji može da zaključi nešto, ali da bi to ušlo u medicinska pravila potrebno je dosta vremena i ozbiljnih studija velikih naučnih centara - istakla je doktorka Fazlagić.

Ona je dodala da nikako ne možemo da povezujemo antibebi pilule sa dijabetesom jer kontracepcija koja je zastupljena u Srbiji jesu zapravo hormoni koji imaju potpuno drugi metabolizam izvan metabolizma insulina i glukoze.

 

 

Izvor: b92.net
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Sreda
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Nominacije
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro