Izvor:
31.08.2019 u 08:38
0

OVA NAVIKA JE VEOMA ŠTETNA: Pijemo kafu na prazan želudac a nismo svesni šta činimo sebi! (FOTO)

Osim što je toliko mirišljava i ukusna, kafa nam donosi i brojne blagodeti, poput sprečavanja oštećenja DNK, tvrde najnovija istraživanja.

Međutim, najbolje deluje kad ste nešto pojeli!

Pijenje kafe na prazan želudac ili rano ujutru, pre doručka, može povećati nivo kortizola u telu. Od trenutka kad otvorite oči ujutru, telo počinje da oslobađa kortizol, hormon koji je odgovoran za regulaciju vašegg imunološkog odgovora, metabolizma i reakcije na stres", kaže dr Nikola Đorđević, stručni savetnik portala DisturbMeNot.
Ako napunite svoje telo kofeinom kada je kortizol na vrhuncu, izložićete svoje telo još većem stresu.“

U istraživanju koje je procenjivalo sklonosti kofeinskim napicima među studentima medicine, pokazalo se da 25 posto studenata popije kafu ujutru na prazan želudac. Ti studenti izloženi su povećanom riziku promene raspoloženja i mogućim dugoročnim uticajima na njihovo zdravlje, objašnjeno je u rezultatima istraživanja. To je zato što kafa stimuliše kiselinu u trbuhu, stvarajući kiselije okruženje.

Izvor:glossy.rs
Foto:Arhiva

Budući da kafa iritira želudačnu kiselinu, vrlo verovatno ćete osetiti žgaravicu, pa čak i razviti čir na želucu. Jasno, kafa na prazan želudac utiče na telesno zdravlje, ali i na mentalno.

Prekomerna proizvodnja kiseline u želucu može uzrokovati promene raspoloženja, podrhtavanje, drhtanje i druge simptome, kažu stručnjaci. Osim toga, sprovedena su ispitivanja koja povezuju želudačnu kiselinu s anksioznošću i depresijom.

Posebno kada se konzumira u velikim količinama, kofein oponaša simptome anksioznosti, pa čak i napadaja panike, pokazala su istraživanja. Simptomi mogu uključivati nemir, drhtanje i ubrzani rad srca ”, kaže doktor.

Izvor:glossy.rs
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter