Izvor:
26.08.2019 u 20:06
0

6 MITOVA O HIGEJENI RUKU: Kako ubiti bakterije!

Pitali smo doktora epidemiologa i otkrivamo vam najveće mitove!

Pranje ruku toplom vodom, bolje ćemo se osloboditi klica – MIT

To nije istina. Pranje ruku hladnom i toplom vodom je isto za bakterije i druge klice. To je, između ostalog, potvrdila i studija čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Food Protection. Od ispitanika je zatraženo da operu ruke vodom različite temperature (15C, 26C i 38C). Broj virusa koji bi nestai pranjem ruku nije se razlikovao u zavisnosti od temperature vode. Ukoliko perete ruke previše toplom vodom, možete da oštetite epiderm i učinite kožu podložnijom infekcijama.

Sušilice za ruke su najbolji način da se osuše ruke – MIT

Još jedan mit. Istraživači sa Univerziteta u Vestminsteru u Londonu – imali su zadatak da ispitaju kapacitet nosača ćelija u zavisnosti od načina sušenja ruku. Sproveli su eksperiment u kome su pokrili ruke rukavicama sa neškodljivim vimrusom MS2, nekon čega su učesnici osušili ruke na tri različita načina: sušačdm za ruke, džepni sušačem i papirnim peškirom. Šta je otkrilo to iskustvo? Higijenski način da osušite ruke je da ih obrišete papirnim ubrusom za jednokratnu upotrebu. Najgori je bio nedavno popularni džepni sušač za ruke. Oni su širili 60 puta više klica od konvencionalnih aparata i 1300 puta više od papirnih ubrusa. Treba imati na umu da je pravilno sušenje ruku veoma važno. Bakterije se mnogo lakše šire na vlažnim rukama.

Prečesto pranje ruku može oštetiti prirodni zaštitni sloj kože – Činjenica

To je činjenica. Prečestim panjem ruku se može oštetiti i nadražiti koža, osušiti se i na taj način povećati osetljivost na kožne infekcije. Trebalo bi često da peremo ruke, ali samo u situacijama koje to zahtevaju, tj. pre jela i pre pripreme obroka ili kada je verovatno da je količina štetnih klica na našim rukama povećana – npr. uvek nakon povratka kući, nakon putovanja javnim prevozom, kontakta sa životinjama ili posete prodavnici (posebno zbog kontakta ruku sa kolicima i korpama za kupovinu ili novcem).

Ruke treba dezinfikovati kada ih ne možemo oprati – Istina

To je istina. U svakodnevnom životu – kod kuće ili na poslu, obično imamo stalan pristup vodi i sanitarijama, tako da dodatna dezinfekcija nije potrebna. Međutim, u situacijama kada pranje ruku sapunom i vodom nije moguće – na primer, kada putujete vozom ili autobusom, dobro je imati profesionalno dezinfekcijsko sredstvo. Takođe je vredno znati da sapun i voda uklanjaju klice, ali ih ne ubijaju – zajedno sa tečnošću one jednostavno nestaju sa naših ruku. S druge strane, profesionalni preparati ubijaju, ili potpuno neutrališu, viruse, bakterije i gljivice. Ovo treba posebno zapamtiti kada se koriste vlažne maramice bez dejstva dezinfekcije. Klice ostaju zato što su na maramici i još uvek su aktivne. Zbog toga se preporučuje da se korišćena maramica odmah baci i upotrebi samo jednom.

Dobro pranje ruku sa sapunicom jednako je efikasno kao i primena dezinfekcionog sredstva – MIT

Procenat efikasnosti običnog pranja ruku sa sapunom i vodom i njihova dezinfekcija varira. Pažljivo pranje ruku vodom sa sapunicom (naglasiti preciznost i stoga temeljno pranje celog dela ruke za 30 sekundi) omogućuje uklanjanje 99,9% bakterija, virusa i drugih mikroorganizama. Dezinfekcija, međutim, ubija 99,99% bakterija. Mala razlika?

S jedne strane, da – efikasnost postignuta temeljnim pranjem ruku je sasvim dovoljna u većini svakodnevnih situacija da bi se održala pravilna higijena i zdravlje. S druge strane, sa medicinske tačke gledišta je razlika ogromna. Samo pranje ruku sapunom i vodom više nije dovoljno za, na primer, profesionalce, kao što su doktori, kuvari, tatu majstori, kozmetičari i frizeri.

Antibakterijski preparati su štetni po zdravlje – MIT

Profesionalni antibakterijski preparati – ili bolje rečeno dezinfekciona sredstva – su laboratorijski testirana i dokazano je ne samo kao efikasna, već i bezbedna za zdravlje. S druge strane, postoje štetni "antibakterijski" sapuni ili gelovi koji sadrže triklosan, koje su istraživači otkrili relativno skoro. Triklosan je otrovna supstanca i može izazvati brojne komplikacije u ljudskom telu. Najmanje opasan efekat njegove upotrebe su alergije, ali u ekstremnim slučajevima može čak dovesti do formiranja tumora, hormonskih poremećaja ili ozbiljnih infekcija gornjeg respiratornog trakta. Pravi dezinfekcioni proizvodi, a ne antibakterijski (razlika je ključna) su bazirani na aktivnim sastojcima alkoholnog porekla koji su potpuno bezbedni za zdravlje.

cosmopolitan.rs
Foto: arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter