TRUDNI STE, A PATITE OD ALERGIJA? Evo koje mere možete preduzeti!

 

Ovo nije egzotična zver, već naša svakodnevna stvarnost sa kojom se mnogi roditelji moraju suočiti i prilagoditi joj se. Ali jedna stvar je kada zdrava osoba pati od alergija, a sasvim druga kada je u pitanju trudnica. U XXI veku, alergije nisu kontraindikacija za trudnoću, a postoji i niz preventivnih mera koje stručnjaci preporučuju u fazi planiranja trudnoće.

Ako trudnica zna da ima alergiju, i obavesti svog doktora, onda će je ginekolog svakako uputiti na konsultacije sa alergologom. Stručnjak će propisati testove za alergije, koji će pokazati na koji proizvod ili biljku je žena alergična, a zatim će se dati preporuke o neophodnim proizvodima koje je najbolje izbegavati.

Postoji i niz preventivnih mera koje trudnicama mogu da olakšaju život. To je prvenstveno dijeta: izbegavati jake alergene kao što su mleko, jaja, orašasti plodovi, čokolada, crvene bobice, agrumi, med, riba i morski plodovi, kao i slane, a začinjene i dimljene namirnice treba isključiti iz ishrane. Meso treba koristiti samo u kuvanom ili pečenom obliku, uključujući žitarice i zelje u ishrani. Kada se vraćate kući iz šetnje, pokušajte se skinuti u hodniku, a zatim istuširati tako da se alergeni, koje donesete sa ulice u obliku mikročestica koji ostaju na vašoj odeći i koži, ne šire po sobi.

 

Ako uprkos svim preduzetim merama, trudnici nije lakše, onda nakon konsultacija sa lekarom možete početi da koristite lokalne preparate. To su razne masti, sprejevi i gelovi. U drugom i trećem trimestru već je moguće uzimati antihistaminike. Međutim, neophodno je koristiti određene lekove pod strogom kontrolom specijaliste, jer niko ne može garantovati odsustvo nuspojava.

 

Ženski Magazin
Foto:Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Utorak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Provodadžija
22:00  Parovi - Parograf
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro