Izvor:
28.03.2019 u 20:13
0

6 pokazatelja šloga koje mnogi olako shvataju: Nije na odmet obratiti pažnju!

Šlog je opasno stanje po život koje se manifestuje kroz nekoliko poznatih simptoma. U slučaju moždanog udara, krvni sudovi u mozgu počinju da krvare ili postanu blokirani. Postoji dva tipa moždanog udara – ishemijski i hemoragijski, i oba mogu imati ozbiljne, čak i fatalne posledice!

Umor

Kada se ravnoteža između naših hemikalija, nivoa vode i hormona promeni, u našem telu se povećava rizik od moždanog udara. Jedan od početnih simptoma moždanog udara je umor. Kada se dogodi moždani udar, endokrini sistem u telu, kojim se obično upravlja mozak, jednostavno se gasi. To je uglavnom zbog toga što mozak ne dobija dovoljnu količinu krvi, što uzrokuje drastično gubljenje energije i doživljaj zamora. Ako počnete da se osećate neuobičajeno iscrpljeno i apatično, najbolje je da posetite svog lekara radi pregleda.

Pogoršan vid u jednom oku

Kada se desi šlog, jedno od vaših očiju može imati problema sa vidom. Štaviše, u slučaju moždanog udara, mnogi pacijenti imaju dvostruki vid. To je zato što se oči prirodno fokusiraju na jednu tačku, ali u slučaju moždanog udara, one jednostavno prestaju da sarađuju. Često, ovaj simptom moždanog udara se pogrešno pripisuje umoru ili preteranoj stimulaciji očiju, ali srodni problemi vida se ne smeju uzeti olako.

Utrnulost u jednoj ruci

Na isti način kao i naša vid, naši udovi često mogu biti pokazatelj moždanog udara. Ako u jednom od vaših ruku osetite peckanje, nakon čega sledi obamrlost, to može biti jasan znak moždanog udara. Ne samo ruka, isti taj osećaj se može manifestovati i u jednoj od vaših nogu.

Visok krvni pritisak

Visok krvni pritisak je glavni pokazatelj da sa vašim kardiovaskularnim sistemom nešto nije u redu i da postoji mogućnost da dobijete moždani udar. Zato je vrlo važno da pritisak redovno kontrolišete i da posetite lekara kada primetite da je on preterano visok.

Nejasan govor i vrtoglavica

Jedna od prvih stvari koja se dešava kada patite od moždanog udara je gubitak ili oštećenje vašeg govora. Ako to traje više od sat vremena, najbolje je da potražite medicinsku pomoć. Kada je govor pogođen moždanim udarom, pacijenti obično doživljavaju nemogućnost da izgovore pune rečenice ili čak i reči.

Što se tiče vrtoglavice, šlog ima način da ošteti unutrašnje uho, što dovodi do neravnoteže u kretanju i vrtoglavice. Ovi simptomi su prilično ozbiljni i neuobičajeni da bi se uzimali zdravo za gotovo, tako da ako primetite bilo koju od njih, ne ustručavajte se da tražite medicinsku pomoć!

Isprekidan ili nepravilan proces razmišljanja

Kada je vaš mozak lišen kiseonika, on može uzrokovati probleme u razmišljanju. Ako ne možete da stavite misli u reči, ili da se borite da razumete druge, možda ćete doživeti moždani udar dok govorite i najbolje je da odmah potražite medicinsku pomoć!

Jake glavobolje (poput migrene)

Migrene su hronična pojava, ali često mogu biti rani znak moždanog udara. Ako dođe do moždanog udara zbog začepljenja krvnih sudova, možda nećete imati nikakvih simptoma, ali ipak rizikujete da dobijete moždani udar. Još jedna indikacija mogućeg moždanog udara je pojačana glavobolja, zato obratite pažnju na svoje telo i zatražite medicinsku pomoć ako je potrebno.

Stil.kurir.rs
Foto: Shutterstock

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter