Izvor:
26.03.2019 u 15:35
0

PRIPREMA ZA TRUDNOĆU: Ovo treba da uradite kako biste uspeli što lakše začeti!

Šta biste sve trebali uraditi kako biste uspeli što lakše začeti?

Sa partnerom ste se odlučili na idući korak u vašoj vezi – dete. Tako sada svoje telo morate pripremiti za trudnoću. I dok neke žene neće imati nikakvih problema sa začećem i trudnoćom, druge žene imaju poteškoća i svaka im je pomoć dobrodošla. Neki lekari tvrde kako bi priprema za trudnoću (u idealnim uslovima) trebala započeti godinu dana pre nego što počnete raditi na detetu. Šta biste sve trebali uraditi kako biste uspeli što lakše začeti?

Idite kod lekara

Jedna od prvih stvari je da odete do svog lekara i porazgovarate o svom trenutnom fizičkom stanju. Napravite sve pretrage, pa će tada vaš lekar znati proceniti kakvo vam je trenutno zdravlje i šta sve trebate uraditi kako biste ojačali telo i pripremili ga za trudnoću.

Istražite istoriju bolesti u porodici

Pre nego što se odlučite za dete istražite koje su bolesti prisutne u vašoj porodici (astma, srčana oboljenja, rak, dijabetes…). Nakon toga vaš vas lekar može uputiti na genetičko testiranje, odnosno medicinska ispitivanja sa ciljem otkrivanja ili isključenja prisutnosti naslednih bolesti ili sklonosti takvim oboljenjima. Isto tako je važno je li vaša majka imala spontani pobačaj ili je prerano rodila. Ove informacije obavezno recite lekaru.

Počnite vežbati

Što je vaše telo zdravije pre trudnoće, to ćete se lakše oporaviti nakon porođaja. Neka istraživanja ustanovila su i da žene koje redovno vežbaju imaju lakše porođaje. Dobar plan vežbanja treba uključiti kardio vežbe, dizanje tegova, jačanje trbušnih i leđnih mišića i istezanje.

Dodaci ishrani

Godinu dana pre nego što pokušate začeti važno je ustanoviti uzimate li dovoljno (ili previše) određenih vitamina, trebate li početi uzimati neke dodatke u ishrani (to će lekar ustanoviti krvnim pretragama). U dogovoru sa lekarom počnite uzimati dodatke koji sadrže folnu kiselinu i druge nutrijente koji sprečavaju komplikacije u trudnoći i osiguravaju pravilan razvoj deteta.

Vakcinišite se

Određene infekcije i bolesti (tuberkuloza, vodene kozice) mogu biti opasne, ako ne i kobne za nerođeno dete. Ako se duže vremena niste vakcinisali sada je trenutak da to učinite i spriječite neželjene probleme.

Skinite se sa kontracepcije

Danas je u kontracepcijskim pilulama mali sadržaj hormona, pa zato nije potrebna pauza nakon prekida uzimanja pilula. Ali verovatno će vašem telu trebati dva-tri meseca da se ustabile hormoni, naročito ako ste duže koristili kontracepciju.

Očistite ormarić sa lekovima

Ženama se neki lekovi i biljni preparati ne preporučuju kada su trudne. Napravite listu svih lekova koje imate i pokažite ga svom lekaru, koji će vam tada preporučiti šta biste trebali izbegavati.

Prestanite sa porocima

Godinu dana pre pravo je vreme da prestanete pušiti (ili barem drastično smanjite količinu cigareta) i smanjite količinu popijenih kafa i alkohola. Ovo će dati vašem telu vremena da se oporavi od štete koju su vam ovi poroci naneli.

Uključite partnera

Žene nisu jedine koje bi trebale poraditi na pripremi svog zdravlja za trudnoću. I muškarci to moraju isto, kako bi pojačali kvalitet i količinu sperme (i tome povećali vama šanse da začnete). Oni bi trebali: prestati pušiti, smanjiti količine alkohola, zdravo se hraniti, redovito vežbati, nositi bokserice (dakle, šire, a ne uske gaće)…

Ako želite dete počnite planirati zdravu trudnoću već sada, to će omogućiti trudnoću sa puno manje komplikacija i lakši porođaj. I što je važnije, što ste vi zdraviji, to će zdravija biti vaša beba.

Izvor: opusteno.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter