Izvor:
20.02.2019 u 11:04
0

MUČE VAS PANIČNI NAPADI I ANKSIOZNOST: Telo alarmira da vam nedostaje OVAJ vitamin!

Mentalne bolesti glavni su razlog za poteškoće u celom svetu. Takođe, anksiozni poremećaj je jedan od najčešćih mentalnih bolesti.

Panični poremećaji, generalizovani anksiozni poremećaj, agorafobija, socijalni anksiozni poremećaj i druge fobije, sve je to povezano s anksioznošću. Obično se manifestuju kao napadi panike i teskobe. To je očekivano ​​jer je panika reakcija tela na trenutne pretnje, dok se teskoba javlja kada telo predviđa neku pretnju.

Dostupne su različite vrste tretmana, od kojih je manje poznat, ali potpuno prirodan i izuzetno efektan lek – magnezijum. Njegova korisnost u lečenju anksioznosti dala mu je nazive kao što je "prirodni valijum". Štaviše, on je takođe bitan za mnoge metaboličke funkcije.

Ali, većina ljudi ne konzumira potrebne količine magnezijuma. Odrasli bi trebalo da uzimaju oko 400 mg dnevno, ali zapravo unose jedva polovinu preporučene količine.

Kako da znate da vašem telu nedostaje magnezijum?

Čak i ako nemate klinički dijagnostikovan anksiozni poremećaj, možda patite od stresa i teskobe. To se pogoršava ako vaše telo nema potrebnu količinu magnezijuma. Možda ćete patiti i od nesanice, teško ćete zaspati, najmanje stvari će vas iritirati i bićete vrlo osetljivi na sve vrste zvukova. Nećete moći da objasnite zašto se osećate tako nemirno i depresivno.

Osim mentalnih simptoma, osećaćete bolove u mišićima. Dolaziće do grčeva i drhtanja. Kosti će takođe postati slabe.

Kako magnezijum pomaže kod anksioznosti?

Ovaj mikronutrijent ima različite funkcije od kojih neke mogu biti iznenađujuće.

Smanjuje nivo kortizola i epinefrina

Ako su vam mišići zategnuti, a vi dobijate grčeve, najverovatnije vam nedostaje magnezijuma u telu. Iz tog razloga vaše telo proizvodi više adrenalina i kortizola, a to su hormoni stresa. Povišeni nivo kortizola može da uzrokuje mnoge mentalne poremećaje, uključujući anksioznost i amneziju. Konzumiranje magnezijuma će opustiti mišiće i sprečiti navedene posledice.

Sprečava upalu

Bilo koji deo vašeg tela može da se upali, a kada se to dogodi u mozgu, možete da postanete teskobni i depresivni. Citokini su materije koje uzrokuju upalu i za koje je utvrđeno da doprinose stvaranju raznih mentalnih poremećaja, kao i samoubilačkih misli. Magnezijum deluje protivupalno i nedostatak magnezijuma povezan je s većim rizikom od upale.

Lečenje depresije

Anksioznost i depresija se obično javljaju zajedno, a magnezijum se može koristiti za lečenje i jednog i drugog. Razlog tome je što magnezijum povećava količinu serotonina (hormona sreće) u telu. Ovo povećanje serotonina takođe može da pomogne ženama koje pate od depresije koja se javlja kao deo predmenstrualnog sindroma. Štaviše, magnezijum može čak da smiri menstrualne grčeve.

Stabilizovanje nivoa šećera u krvi

To je izuzetno važno za funkcionisanje vašeg mozga jer mozak upotrebljava uglavnom glukozu u vašem telu. Kada nivo glukoze padne, telo oseća stres i počinje da proizvodi hormone stresa. Oni koji to redovno doživljavaju mogu da svedoče o količini teskobe koju izaziva. Držeći se pravilne, zdrave ishrane i osiguravajući da je nivo magnezijuma visok taman koliko treba, možete da osigurate da nivo šećera u krvi ostane stabilan.

Bolja kontrola nad svojim životom

Neprestani unos magnezijuma pomoći će vam da čvrsto držite uzde svog života. Bićete u dobrom raspoloženju, nećete osećati stres, bolje ćete se koncentrisati, više nećete žudeti za nezdravom hranom, osećaćete se energičnije i odmornije nakon spavanja. Koliko god vam se ova promena može činiti mala, uveliko će uticati na svaki drugi aspekt vašeg života i više se nećete osećati preplavljeni svime što se događa oko vas.

Izvor: Srbija Danas
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter