Izvor:
30.10.2019 u 19:20
0

UKUSAN I LEKOVIT: OVO je najefikasnije prirodno sredstavo protiv prehlade!

Pravo je vreme da se uživa u kuvanoj ili pečenoj dunji. Osim što je ovaj plod ukusan, on je i lekovit. Sadrži obilje minerala i velike količine vitamina C. Zbog toga se smatra jednim od najefikasnijih prirodnih sredstava protiv prehlade i respiratornih infekcija.

Dunja sadrži i dosta pektina, voćnog želea koji povoljno deluje na krvni sistem, pomaže u snižavanju krvnog pritiska i pruža zaštitu od radioaktivnog zračenja. U 100 g dunje ima svega 57 kalorija.

Ovo voće poboljšava varenje, leči anemiju i koristi se kao dodatak kozmetičkim preparatima. Kuvani plod dunje preporučuje se protiv upale želudačne i crevne sluzokože. Dunja se upotrebljava i za lečenje upaljene sluznice jednjaka, krajnika, disajnih puteva, kao i za ublažavanje proliva. Smatra se da reguliše i obilne menstruacije. Da bi ispoljila sve lekovite efekte, najbolje je da se jede na prazan stomak.

Osim ploda, lekovite su i semenke i listovi dunje. Semenke sadrže amigdalin ili vitamin B17, koji ima antikancerogeno dejstvo. Takođe, semenke obiluju taninom, šećerima, pektinom, jabučnom kiselinom, emulzinom i protidom. Čaj od dunjinih semenki leči nesanicu, ublažava napetost i otklanja neprijatan zadah, dok sluz od semenki leči opekotine i rane.

Nekoliko semenki dunje potopljenih u vodu veoma brzo će stvoriti sluzavu tečnost, koja je dobar narodni lek protiv kašlja i upale disajnih organa.

Čaj od listova dunje je odličan prirodan lek za zaustavljanje dijareje. Pripremite čaj tako što ćete jednu kašiku osušenih listova preliti sa pola litra ključale vode. Ostavite da odstoji 30 minuta, pa procedite. Pijte topao čaj.

Izvor: nadlanu.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter