Izvor:
24.10.2019 u 12:54
0

OVO NEMOJTE BACATI: Kukuruz je saveznik vašeg zdravlja! (FOTO)

Ovo rešava probleme s mokraćnim infekcijama, zadržavanjem vode u organizmu, ali i predmenstrualnim tegobama.

Znate li one dosadne niti koje vam zadaju probleme kada pokušavate očistiti klip kukuruza i skuvati ga, a koje obično završe u kanti za smeće? Reč je o kukuruznoj svili, bogatoj biljnim vlaknima, proteinima, kalijumom i manganom.

Za lekovitost kukuruzne svile znali su Indijanci još 5000 godina p.n.e., a danas se smatra saveznicom ženskog zdravlja i fit forme, a pogotovo ako dolazi u obliku čaja.

Čaj od kukuruzne svile jedan je od najjačih prirodnih diuretika. On podstiče izlučivanje mokraće i bakterija iz organizma, zbog čega je od velike pomoći kod upale bešike i urinarnih infekcija.

Ubrzava cirkulaciju krvi u telu i smanjuje skupljanje vode u zglobovima, a pomaže i kod mršavljenja i predmenstrualnih tegoba. Dobar je i za detoksikaciju – olakšava rad jetre, a smanjuje i bol u zglobovima koja je posledica reumatskih bolesti.

Kako napraviti čaj?

Jednu kašičicu dobro osušene kukuruzne svile treba preliti šoljicom vruće vode, pustiti da odstoji nekoliko minuta, procediti i popiti jednom dnevno, ili maksimalno dva do tri puta u danu. Čaj se ne preporučuje za piće nekoliko sati pre spavanja.

Nemojte sami sušiti kukuruznu svilu ako niste sigurni jesu li u proizvodnji korišćene štetne materija poput pesticida. Takođe, kukuruzna svila koja nije dobro osušena gubi lekovita svojstva, pa je nije preporučljivo upotrebiti za čaj.

U hladnije doba godina, kada nema svežeg kukuruza na raspolaganju, u prodavnicama zdrave hrane moguće je kupiti već gotovi čaj od kukuruzne svile.

Dve čajne kašičice kukuruzne svile potrebno je skuvati u 3 decilitra vode, ostaviti poklopljeno 5 minuta, procediti i piti bez ikakvih zaslađivača.

Izvor: glossy.espreso.rs
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter