Izvor:
17.10.2019 u 06:00
0

SAMO ČISTA KAFA JE KORISTAN NAPITAK: Isprobajte jedan ili više od sledećih saveta!

Mnoga istraživanja su dokazala da kafa ima niz prednosti za organizam. Ona poboljšava rad mozga, povećava koncentraciju i odlično razbuđuje, ali sa druge strane može da naškodi želucu i srcu. Međutim, postoje mali trikovi koji ovaj napitak čine zdravijim i bojim za konzimiranje.

Sama čista kafa je prema rečima nauke, odličan i koristan napitak, ali kada u njega dodamo mleko ili šećer umanjujemo njegove benefite. Zato nutricionisti imaju rešenje. Uz ove "cake" možete i dalje da uživate u ukusu kafe, a pozitivni efekti će i dalje biti prisutni.

Da bi pauza za kafu postala što zdravija i umirujuća za dušu, isprobajte jedan ili više od sledećih saveta.

Dodajte prirodne arome

Ako volite da u kafu dodate neku aromu, onda je najbolje da to bude nešto što je potpuno prirodno. Dodaci kafi obiluju kalorijama i šećerom koji je najbolje da izbegnete. Pokušajte da dodate čašu čistog ekstrakta vanile ili pospite malo cimeta u šoljicu kafe.

Osim što će kafa dobiti zanimljiv ukus, dodavanje cimeta ima nekoliko, prilično impresivnih zdravstvenih koristi.

– Dokazano je da cimet održava stabilnost nivoa šećera u krvi – kaže Boni Taub, doktorka koja je učestvovala u nekoliko studija o benefitima kafe na organizam.

Osim toga, cimet može da smanji rizika od srčanih bolesti i održi nivo dobrog holesterola.

Izbegnite zaslađivače

Ako volite slađu kafu, bolji je izbor beli ili smeđi šećer od onih veštačkih koji nemaju kalorije. Profesor sa univerziteta u Londonu, Taub Dik, kaže da svi zaslađivači izazivaju nadimnje i mogu da dovedu do ozbiljnih gastrointestinalnih tegoba. Složićete se da je bolje da unesete malo veći broj kalorija nego da rizikujete da izazovete velike probleme sa zdravljem.

Uvek grickajte nešto dok pijete kafu

Ako vam kafa uznemiruje želudac ili izaziva bol, u ritual ispijanja dodajte neki keks.

– Za neke ljude ispijanje kafe na prazan stomak previše je oštro i kiselo – kaže Taub Dik.

Dodavanje mleka takođe možete da olakša nelagodan osećaj u stomaku.

Dodajte isključivo bademovo ili kokosovo mleko

Ako je mleko neizostavan deo vašeg rituala ispijanja kafe, najbolje je da izaberete neko sa malo masnoća, poput bademovog ili kokosovog.

Kafa je odličan napitak pre treninga

Ako vam je potrebna dodatna snaga, kafa je odličan izbor. Ukoliko je popijete pre treninga, imaćete mnogo više energije.

Kafa se uvek pije vruća

Prema rečima Taub Dika, samo vruća kafa zapravo može da oslobodi više antioksidanata.

Izvor: Nadlanu.com
Foto: Pixabay.com/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter