Izvor:
17.09.2019 u 20:07
0

Nedostatak cinka prepoznajte po ovim simptomima. Mineral važan za ljudsko telo! (FOTO)

Ne zanemarujte znakove upozorenja.

Za pravilan rad organizma neophodne su dovoljne količine cinka.

Mineral cink jedan je od pet najvažnijih minerala za ljudsko telo, uz gvožđe, kalcijum, magnezijum i kalijum. Cink ima nekoliko važnih ulogu u organizmu, između ostalog dopronosi kognitivnim sposobnostima i pamćenju, ali i pomaže telu u proizvodnji važnog hormona štitne žlezde T3. Takođe, cink doprinosi boljem radu imunološkog sastava, bržem zarastanju rana i obnavljanju tkiva, opštem rastu i razvoju čoveka. Od izuzetne koristi je trudnicama.

Da biste u organizam unosili dovoljno svih hranjivih stvari, pravilo broj jedan je da što češće konzumirate različite vrste tamno zelenog lisnatog povrća. Različite vrste žitarica takođe su bogate mineralima, a odličan su izvor i jaja i alge. Dodatne količine cinka mogu se unositi i pomoću dodataka prehrani.

Iako telo ne zahteva velike količine cinka, može se dogoditi da se stvori deficit u organizmu. Ljudsko telo nema sposobnost skladištenja rezervnih količina cinka što znači da je važno redovno unositi dovoljne količine kroz hranu.

Nedostatak cinka može da se manifestuje kroz sledeće pojave:

-Akne, ekcem, suva koža koja se peruta, seboreičnog dermatitisa ili alopecije

-Beli sloj na površini jezika

-Respiratorni i gastrointestinalni problemi

-Gubitak apetita

-Letargičnosti

-Gubitka kose

-Sporo zarastanja rana

-Opadanje kose

S obzirom na to da se cink dobijen iz mesa u telu apsorbuje znatno bolje, vegetarijancima se preporučuje konzumacija većih količina mahunarki, soje, graška, orašastog voća i prehrambenih proizvoda od celih žitarica.

Izvor:Still/Kurir
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter