Izvor:
18.10.2019 u 10:32
0

ISTRAŽIVANJA POKAZALA: Jogom do boljeg zdravlja! (FOTO)

Vežbe istezanja, meditacija kao i razne poze uvek su asocijacija na jogu, mada dosta ljudi i ne zna tačnu definiciju joge i šta ona zapravo znači.

Reč joga potiče od sanskritske reči yuj ili yuk što bi u prevodu značilo “ujedini”.

Smatra se da je cilj joge, jedinstvo tela, uma i srca ili harmonija emocija, misli i fizičkih radnji.

Joga je indijska veština i predstavlja vrstu tradicije koja se razvijala hiljadama godinama, a u poslednje vreme prilično modernizovala i postala planetarno popularna. Joga takođe predstavlja nauku o ljudskom biću i svim aspektima njegovog postojanja.

Jedan je od načina da se čovek reši tenzije, stresa i negativne energije.

Gde možemo da praktikujemo jogu?

Jogu možemo vežbati na času ili kod kuće, nekoliko puta nedeljno. Nakon nekoliko treninga već se mogu primetiti i osetiti efekti. Pored pravilne primene vežbi, pre sve tokom treninga bitno je pravilno disanje.

Ako pravilno dišete dok praktikujete jogu jačate imunitet, izdržjivost i postižete vremenom balans telesne temperature. Joga utiče na kožu i čini je zdravom, a može da utiče i na smanjenje telesne težine.

Kojom pozom je najbolje početi trening joge?

Najbolje je započeti pozom koja je poznatija kao Podrav Suncu a koja bi trebala da bude usklađena sa ritmom disanja.

Pored poze Pozdrav Suncu, najpoznatije i najčešće poze koje se praktikuju su Poza Sveća, Poza Planina, Poza Kobra, Poza Kraljevski Golub, Ratnik Poza i Lotus Poza.

Postoje i one koji su pravi izazov i za koje je potreban veći vremenski period, kvalitetniji trening,gipkost, kontrola disanja i snaga.

Kada govorimo o ovim pozama potreban je trening koji obuhvata jačanje ramena i trbušnjaka pre svega, što se postiže treningom u teretani ili kod kuće.

Za šta je sve dobra joga?

Joga je izvrstan način oblikovanja figure ali i jačanja organizma i rešavanja stresa. Svi smo upoznati s tim da je stres veliki razlog nastanka mnogih bolesti – glavobolja, manjka energije, potisnutog besa, nefleksibilnosti.

Meditacija je jedan od načina oslobađanja od stresa, iako joj se ne pridaje veliki značaj. Neki to rade iz neznanja a neki zbog nedostatka vremena.

Joga nije bitna samo radi oblikovanja tela nego i radi oblikovanja uma.

Promoviše pozitivnu energiju i misli.

Utiče povoljno na telo i nervni sistem. Čovek je uglavnom tokom dana opterećen raznoraznim problemima, dok jogom usmerava paznju na aktivnost koju obavlja 24/7 a to je disanje. Kao što je već poznato, pravilno disanje je jedna od najbitnijih komponenti joge i zato je vrlo bitno pravilno udisati i izdisati prilikom određenog pokreta. Pored toga što ima pozitivan uticaj kada je u pitanju koncentracija, povoljno utiče na mišiće i zglobove, jer prilikom treninga dolazi do istezanja i jačanja određenih delova tela koji dovodi do zategnutosti i pravilne cirkulacije.

Koliko puta nedeljno je idealno vežbati jogu?

Idealno je vezbati više puta nedeljno, makar to bilo i po 10 minuta. Ali ukoliko nemamo vremena, zbog posla ili drugih obaveza, prihvatljivo je trenirati i nekih pola sata, 2-3 puta nedeljno.

Minimum je jednom nedeljno, kako bi se na taj način održao balans i ravnoteža. Što više treniramo imaćemo i veći efekat. Veliki uticaj, pored raspoloživog vremena, na to koliko ćemo redovno praktikovati jogu ima i volja i motivacija. Naravno, potrebno je neko vreme da bi čovek primetio promene na svom telu ali i promene u pogledu načina razmišljanja i života. Potrebno je i strpljenje i tolerancija, jer određenu pozu nećemo uvek savladati iz prve ( ali kada uspemo taj osećaj uspeha je neopisiv ). Bitno je ne forsirati svoje telo kako ne bi došlo do nekih povreda.

Pored toga, preporučuje se i meditacija, kao jedan od načina samospoznaje.

Meditacija kao prirodna nadogradnja joge

Meditacijom postižemo unutrašnju slobodu što dovodi do dubljeg mira.

Prvi korak meditacije je vežbanje pažnje ili stručnije pratjahara, zatim oslobađanje površinskih tenzija ili stesa. Bolje ih je ispoljiti meditacijom jer ukoliko to ne uradimo, kasnije, u bilo kom trenutku one mogu da se ispolje u vidu bolesti jer nisu napustile polje podsvesnog uma. Zato je potrebna pažnja i volja, jer čovek retko menja svoje navike a upravo to je deo naše ličnosti i karaktera. Zato se meditacija često primenjuje u klinikama kao terapeutski metod. Preporučuje se svima i može da se praktikuje kod kuće.

Prvi korak promene je na individualnom nivou, u samom načinu razmišljanja, zatim pravilna informisanost ali pre svega volja i motivacija za promenom.

Izvor:elle.rs
Foto:printscreen/pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter