Izvor:
19.08.2019 u 10:33
0

VAŽNO JE ZNATI: Plivanje tri puta nedeljno jača srčani mišić!

Leto je u punom jeku, pa smo svi koliko – toliko opušteniji i rasterećeniji, a visoko temperature mame nas na osveženje, ali nas i navode da vodimo računa o svom zdravstvenom stanju, pogotovo kada je u pitanju najvažniji mišić – srce. Kako bismo ga ojačali, nema boljeg, delotvornijeg, jeftinijeg i zabavnijeg načina od, pogađate – plivanja.

Ovaj bazični sport, koji angažuje sve grupe mišića, leti nam je svima lako dostupan, a sada je pravo vreme da ga uvedemo u svoju nedeljnu rutinu i učinimo najbolju stvar koju možemo za stanje našeg srca. Naime, prema istraživanju univerziteta u Madridu, sprovedenom na 2.200 ispitanika oba pola i različitog uzrasta i zdravstvenog stanja, plivanje od samo 45 minuta tri puta nedeljno deluje jača srčani mišić. Na koji način? Tako što, dok plivamo, srce brže pumpa krv upravo pomoću srčanog mišića, što povećava cirkulaciju krvi, a ona pak blagotvorno deluje na zdravlje celokupnog organizma, a pogotovo kardiovaskularnog sistema.

Dakle, sa veoma malim naporom i bez gotovo ikakvog rizika od povreda, što je komparativna prednost plivanja u odnosu na druge sportove, činite mnogo za svoje srce. Pritom, plivanje mogu da upražnjavaju čak i osobe za srčanim problemima, samo što u tom slučaju treba da vode računa da ne dozvole da se zamore. Poseban benefit je činjenica da plivanje deluje rasterećujuće na psihu, tako što umanjuje nivo kortizola koji izaziva stres, a istovremeno se oslobađa hormon sreće endorfin, što takođe doprinosi da srce bude u dobrom stanju.

Sve ovo važi nezavisno od toga koji stil plivanja izaberete, samo je bitno da postoji kontinuitet, stoga i na jesen nastavite da posećujete bazen.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter