Izvor:
09.01.2019 u 18:20
0

FITNES SAVET: Kako izabrati pravog instruktora?!

Angažovanje fitnes stručnjaka će se pobrinuti da vašu fizičku formu dovede na viši nivo.

Nakon što odaberete u koji fitnes centar želite da idete, sledeći korak je da odaberete pravu osobu koja će vam pomoći da iz svakog treninga izvučete maksimum i da put ka cilju bude što kraći i efikasniji. Vreme je da odaberete i svog trenera. Sledi nekoliko segmenata na koje morate obratiti pažnju.

1. Profesionalne kvalifikacije, stručnost i iskustvo

Ovo je verovatno najvažniji segment. Vaš lični trener mora biti osoba koja iza sebe ima odgovarajuće obrazovanje, ekspertizu u svojoj oblasti, stručnost i ukoliko je moguće i rezultate u praksi koji su još jedna potvrda svega navedenog. Obratite pažnju da li i koliko se praktikuje uvodni trening i sve što je potrebno da se obavi pre nego počnete aktivno da vežbate. Koliko trener u obzir uzima vaše zdravstveno stanje, eventualne ranije povrede ili druga medicinska stanja. Koliko je trener posvećen stalnom usavršavanju i da li su i koliko treninzi osveženi nekim novim tehnikama i pristupima. Da li je trener specijalizovan za neki vid treninga i uspešan naročito pri dostizanju određenih ciljeva?

2. Lične karakteristike

Ništa manje važan segment, jer ćete svog trenera veoma često viđati, provoditi vreme sa njim u fitnes centru i imati, pa možemo reći, i prisan odnos. Iako možda to tako ne doživljavate, toj osobi ćete ispričati i približiti svoj način života i sa njim pokušati da korigujete sve loše navike. Dakle, bitno je da to bude osoba koja vam prija, čiji pristup vam odgovara, koja vas motiviše, popravlja vam raspoloženje i koju želite da vidite i sa njom radite na kraju napornog radnog dana ili kao uvod u još jedan dan na poslu.

3. Motivacija, autoritet, poverenje

Personalni trener biće osoba koja će se potruditi da kod vas promeni one navike koje su vas i dovele do toga da shvatite da vam treba profesionalna pomoć ili motivacija da za sebe i svoje telo uradite nešto više. Složićete se da ta osoba koja vam se meša u dnevnu rutinu mora biti osoba od poverenja. Uzmimo kao primer da želite da smršate i da to već dugo nikako samostalno ne uspevate. Trener će dakle morati da vas dodatno motiviše da sada zapnete više ili bolje i efikasnije, moraće da upotrebi i svoj autoritet da vas na tom putu i zadrži i da vas ujedno motiviše da i sami na treninge dolazite sa elanom.

4. Preporuka

U svakom poslu je bitna preporuka, što je dobra početna tačka pri izboru ali svakako tek iz ličnog iskustva možete doneti konačnu odluku. Ukoliko je nečiji pristup nekome dobar, ne mora da znači da će i vama odgovarati, ali na ovaj način smanjujete mogućnost da naletite na osobu bez osnovnih kvalifikacija i manira.

5. Rezultat

Možemo reći i kombinacija cene, kvaliteta i rezultata. Nakon izvesnog vremena zajedno sa trenerom napravite presek i proverite koliko su vaša očekivanja ispunjena, da li ste bliže cilju i kakav je put koji ste već prošli. Jednostavno se zapitajte da li želite da nastavite ili ste bliži odluci da nešto menjate? Ukoliko već trošite i svoje vreme i svoj novac, onda je svakako bolje to to bude uz osobu koja je za vas pravi izbor i koja razume i zna kako da vam pomogne.

I na kraju ono što ste verovatno očekivali na samom vrhu liste – izgled! Iako je verovatno prvi utisak koji ćete imati o nekome, nije i najvažniji. Ukoliko trener zna i može da baš za vas pripremi idealan program koji će biti prilagođen vašim ciljevima, vašem telu, mogućnostima i ograničenima, onda je svakako manje bitno da li je neko nizak ili visok, mišićav ili fit. Takođe ni pol ne bi trebalo da bude od presudnog značaja i nešto što će vas u startu limitirati kada je izbor trenera u pitanju.

Izvor: zena.blic.rs
Foto: Flickr.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter