Izvor: Putuj sigurno
10.06.2020 u 17:39
0

JEDNODNEVNI IZLETI Ovih pet GRADOVA u okolnim zemljama MORATE POSETITI (GALERIJA)

Jednodnevni izlet iz Beograda i drugih gradova Srbije je odličan način da razbijete monotoniju svakodnevice, otputujete i odmorite se. Takođe, dobar su izbor kada nemate mnogo vremena i novca, ali imate želju da putujete i vidite nešto novo. 

Iako postoji pregršt mesta za izlet u Srbiji, predstavićemo vam nekoliko gradova iz regiona koji su idealni izbor kada je u pitanju jednodnevni izlet iz Beograda. 

Lista od top 5 gradova za jednodnevni izlet iz Beograda napravljena je na osnovu udaljenosti određenog grada od prestonice Srbije. Svaki grad na listi je lep na svoj način, svaki je poseban i vredan posete, razlika je samo u par sati vožnje do njih. 

Jednodnevni izlet u Temišvar – “Mali Beč” i najveći grad Banata

Temišvar je najveći grad Banata, ali i trgovački, obrazovni i kulturni centar Zapadne Rumunije. Ovaj grad nalazi se samo na 163 km od Beograda i zato predstavlja najbolju destinaciju za jednodnevni izlet iz Beograda. 

Izlet u Temišvar je jedan od najpopularnijih izleta kod mnogih Beograđana. U Temišvar možete stići kolima, autobusom i vozom. Kolima je, u zavisnosti od zadržavanja na granici, potrebno oko 2 i po sata do Temišvara. 

Povratna vozna karta Beograd-Temišvar-Beograd košta 14 evra, a voz na ovoj relaciji putuje oko 3 i po sata. Mnoge turističke agencije imaju upravo ovaj jednodnevni izlet iz Beograda u svojoj ponudi. 

Autobuski prevoz i panoramsko razgledanje grada uz pratnju vodiča preko većine agencija koštaće vas izmedju 8 i 10 evra. 

Jednodnevni izlet u Temišvar je veoma popularan kod putnika iz Srbije jer ovaj grad predstavlja kulturno-istorijski centar Srba u Rumuniji.  Takođe, u Temišvaru možete osetiti i malo ,,bečkog duha“. 

Kako je ovaj grad dugo bio pod dinastijom Habzburga, Temišvar se često naziva i ,,Malim Bečom“, a arhitektura i ambijent podsećaju na pojedine delove Beča zbog čega je jednodnevni izlet u Temišvar veoma nalik na odlazak u Beč. 

Jednodnevno putovanje u ovom gradu može biti fenomenalno i nezaboravno iskustvo. Ako ste se odlučili za jednodnevni izlet u Temišvar, postoji nekoliko nezaobilaznih stvari koje morate posetiti u ovom gradu.

Rumunska pravoslavna saborna crkva je najpoznatija građevina u Temišvaru. Mešavina klasičnih pravoslavnih crkvenih detalja i vizantijskog stila čine ovu crkvu drugačijom. Crkva se nalazi u centru Temišvara i posvećena je Svetim trima jerarsima. 

Ukoliko imate samo jedan dan za obilazak ovog grada, najbolje je da prošteta tgovima Temišvara: Trg Ujedinjenja, Trg Pobede i Trg Slobode koji će vas oduševiti svojom lepotom.

NE PROPUSTITE!

OSTAVILI BEBE BLIZANCE PA OTIŠLI NA ŽURKU Vratili se nakon 4 dana pijančenja, a bebe su preminule od gladi (FOTO, VIDEO)

SVIREPO UBISTVO ŠAMPIONA: Kidnapovali ga, potom POJELI, ovo je JEZIVO! (FOTO)

STRAVIČNO! Brutalne masovne tuče širom Apatina (VIDEO)

POTVRĐENO! Dokazi u slučaju „Jovanjica“ dovoljni za optužnicu!

PREDSTAVLJEN SAŠA OBRADOVIĆ Zaslužio sam da preuzmem Zvezdu (FOTO, VIDEO)

Jednodnevni izlet u Segedin – Grad Sunca na ušću dveju reka

Segedin je grad u južnoj Mađarskoj na ušću reke Mureš u Tisu. Nalazi se  na samo  220 km od Beograda, 140km od Novog Sada i svega 50km od Subotice. 

U zavisnosti od granice do Segedina ćete iz Beograda stiči za otprilike tri sata. Najjeftinija varijanta za odlazak do ovog grada jesu organizovani izleti preko turističkih agencija koji koštaju oko 1500 dinara. 

Jednodnevno putovanje u Segedin je odlično iz više razloga. Nalazi se blizu Srbije i za svakoga ima po nešto. Od mnogobrojnih turističkih znamenitosti, preko bazena, akva parkova, spa centara, termalnih kupatila do jeftinog šopinga. 

Ovaj grad zbog velikog broja sunčanih dana, nosi nadimak ,,Grad Sunca“ i sigurno ćete uživati u obilasku grada po lepom vremenu. 

Prepoznatljiva građevina Segedina je Gradska kuća na Trgu Sečenji izgrađena u neobaroknom stilu. Sledeće obeležje ovog grada je Segedinska katedrala. 

Kule ove katedrale visoke su 91m i zbog toga ćete uvek ovu građevinu, koja se vidi iz svakog dela grada, imati kao orjentir u slučaju da se izgubite. Kao i u slučaju Temišvara, za jednodnevni izlet uSegedinu najbolje je posetiti glavne trgove: Dugonjićev trg, Glavni trg (Széchenyi tér), Klauzal trg. 

Za ljubitelje šopinga, treba spomenuti tržni centar Arkad, kao i hipermarkete Auchan (bivša Cora), Metro, Praktiker. 

Segedin predstavlja i odličnu spa destinaciju, pa svoj izlet možete organizovati kao jednodnevni spa izlet.  Najpoznatiji spa centar u Segedinu je vodeni grad Napfényfürdő Aquapolis. Kompleks bazena prostire se na 4000m2 i otvoren je za  posetioce tokom cele godine.

PROČITAJTE I OVO

ANA BRNABIĆ NA HAPPY TV: Molim vas, letujte u Srbiji!

VUČIĆ OTVORENO: Očekujte značajne promene sa ministrima, interesuje nas budućnost naše dece!

SRAMOTA! Milovi bageri i specijalci srušili konak SPC kod Ulcinja (FOTO)

UPOZORENJE KISIĆ TEPAVČEVIĆ Korona će se širiti onoliko koliko joj mi dozvolimo

Detalji o NOVOM ŽARIŠTU na Karaburmi: Evo KO je DONEO korona virus u studentski dom!

Jednodnevni izlet u Višegrad – obilazak obale Drine

Višegrad se nalazi obali  reke Drine, u istočnom delu Republike  Srpske u Bosni i Hercegovini. Udaljenost između Beogada i Višegrada je oko 220 km i potrebno je oko 4, 4 i po sata do ovog grada. 

Ako planirate jednodnevni izlet u Višegrad  kolima kroz Bosnu i Hercegovinu, potreban vam je zeleni karton, koji će vam predstavljati dodatan trošak ukoliko se odlučite da na put krenete kolima.  

Najjeftinija varijanta za organizovani jednodnevni izlet iz Beograda je preko neke turističke agencije koji košta oko 15 evra. Takav jednodnevni izlet u Višegrad obuhvata najčešće autobuski prevoz i panoramsko razgledanje grada uz pratnju vodiča.

Zato što se pored divne prirode kao što su: reke, kotline, brda, brežuljaka, klisura ovde nalazi i Kulturni centar posvećen nobelovcu Ivi Andriću, kao i poznati most iz njegovog romana ,,Na Drini ćuprija“. 

U Višegradu svako može pronaći nešto zanimljivo, jer je grad spoj prirodnih lepota, istorije, kulture, književnosti.

Broj jedan atrakcija je naravno čuveni most Mehmed paše Sokolovića, poznat i kao Višegradska ćuprija ili na Drini ćuprija. Most datira iz 16. veka, a posvećen je Mehmed paši Sokoloviću, velikom osmanskom vojskovođi poreklom iz Bosne. 

Rođen je pod imenom Bajica Sokolović, dete pravoslavnih roditelja, a kao mali odveden je silom u Tursku (danak u krvi). Zbog svoje snaljažljivosti postaje oficir, kasnije i veliki vezir i tada naređuje da se u Višegradu sagradi most kome nema ravnog. I tako je nastala Višegradska ćuprija, inspiracija za Nobelovca Ive Anrića. 

Na 300m od mosta nalazi se kulturni, turistički i edukativni kompleks Andrićgrad, kameni srednjovekovni gradić inspirisan delima Ive Andrića. Idejni tvorac ovog kompleksa je Emir Kusturica, a u njemu se susreći u mešaju različiti arhitektonski stilovi i istorijske epohe.  

Ukoliko vam ostane vremena posetite i: prugu uskog koloseka Višegrad – Vardište, Manastir Dobrun, Višegradsku banju, kanjon reke Drine, gradsku galeriju, spomen učionicu Ive Andrića, spomenik Ivi Andriću, kuću Ive Andrića, crkvu Uspenja Prevete Bogorodice, kao i spoemnik srpskim borcima. 

Jednodnevni izlet u Budimpeštu – ,,Pariz istočne Evrope“

Budimpešta je glavni i najveći grad Mađarske. Kroz Budimpeštu protiče Dunav, koji je u prošlosti delio grad na dva manja- Budim i Peštu. Glavni grad Mađarske nalazi se na  380 km od Beograda i do njega je potrebno 4 sata vožnje kolima. 

Još jedna opcija je voz, a povratna karta na relaciji Beograd- Budimpešta- Beograd košta 26 evra, ali voz putuje duže, minimum 6 sati.

Kada je u pitanju izlet u Budimpeštu, najpovoljnija ponuda je preko organizovanih izleta preko agencija koje koštaju oko 15 evra. Poređenja radi, povratna  karta Fudeks autobuskog prevoznika košta 5000 dinara ili 40 evra, na relaciji Beograd- Beč Beograd, sa usputnim stajalištem u Budimpešti.

Budimpešta je jedan od grandioznijih i većih gradova regiona, često omiljena lokacija turistima iz Srbije. Bogata je turističkim atrakcijama, a opet moderna i urbana. 

Zbog različitih arhitektonskih stilova i širokih avenija grad ima nadimak ,,Pariz istočne Evope“. Ima nečeg i beogradskog u njoj, možda je do velelepnog Dunava koji kroz Budimpeštu protiče u svom najširem i najlepšem izdanju. 

Veliki broj turističkih atrakcija nalazi se na obali reke, tako da ukoliko ste došli na jednodnevni izlet u Budipeštu, odmah se uputite ka Dunavu. Sa jedne strane reke, videćete Parlament, jednu od najvećih zgrada parlamenta u Evropi. 

Fascinantna građevina koja predstavlja mešavinu neogotskog stila sa neorenesansnim kupolama. Zatim pređite na drugu stranu reke, najpoznatijim mostom – Lančanim mostom. Prepoznaćete ga po upadljivim statua lavova, koji simbolično predstavljaju čuvare mosta.

I tada ste iz Pešte prešli u Budim, a pred vama biće jedno veliko brdo, na koje se možete popeti uspinjačom, ali i peške. Na brdu, nalaze se Budimska tvrđava, Ribarski bastion, Crkva Svetog Matijaša, Budimski kraljevski dvorac…

Još jedna poznata turistička atrakcija je Trg Heroja. Njega čine statue plemenskih vođa, osnivača Mađarske, ali i statue drugih važnih ličnosti iz Mađarske istorije. U blizini trga nalaze se gradski park, zoološki vrt, Muzej savremene umetnosti i Muzej lepih umetnosti.

Jednodnevni izlet u Sarajevo – čuveni ,,grad sevdaha“

Sarajevo je najveći i glavni grad Bosne i Hercegovine. Kroz grad protiče reka Miljacka, a u neposrednoj blizini nalazi se i izvorište reke Bosne. Za sve ljubitelje izleta, jednodnevni izlet u Sarajevo je nešto što ne smeju propustiti. Kolima do Sarajeva poterbno je oko 5 sati vožnje, a grad se od Beograda nalazi na udaljenosti od 400 km.

Jednodnevni izlet iz Beograda do glavnog grada BIH košta između 17 i 20 evra, a autobuskom potrebno je između 6 i 7 sati zbog usputnih pauza. Poređenja radi, kombi prevoz koji funkcioniše ,,od vrata do vrata“ (dolazi po vas na željenu adresu u Beogradu i ostavlja vas na željenoj adresi u Sarajevu) košta 15 evra u jednom smeru. 

Ako ste se pitali zašto vredi otići na jednodnevni izlet u Sarajevo, postoji nekoliko odgovora. Prvo, kada je u pitanju Sarajevo izleti u ovom gradu su jedno od nezaboravnih iskustava o kojima se dugo prepričava.

 U Sarajevu možete pronaći autentičan spoj tradicionalnog i modernog. Takođe, ovo je idealna destinacija za uživanje u pravoj domaćoj kafi, sarajevskim ćevapima, tulumbama, baklavama i ostalim gurmanskim specijalitetima jeftinih cena. 

Izlet na jedan dan u ovom gradu je prava stvar da posetite najvažnije kulturne znamenitosti. Baščaršija je najstariji deo Sarajeva i najposećeniji turistički deo grada. Ovim delom dominira orjentalni stil, sa velikim brojm malih uskih ulica. Prvi kontrast koji srećete u Sarajevu jeste religijski. 

Iako u gradu dominiraju džamije, ovde možete videti i pravoslavnu crkvu, ali i sinagogu. Najpoznatija građevina Sarajeva je Gradska vjećnica. 

Zatim se prošetajte ka obali reke Miljacke do Latinske ćuprije. Ovaj most nekada je nosio naziv Principov most jer je upravo na tom mestu Gavrilo Princip učinio atentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda. 

Drugi kontrast Sarajeva uočava se obilaskom novog, modernog, dela Sarajeva. Najuočljivija zgrada ovog dela grada jeste Avaz toranj visok je preko 500m i ima 35 spratova. Na vrhu se nalazi kafić gde možete popiti kafu i uživati u pogledu na moderni deo Sarajeva. Najlepši pogled na stari deo grada pruža sa mesta koje se zove Žuta Tabija. 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter