28°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: objektiv

Izostanak ciklusa nije JEDINI pokazatelj da ste u drugom stanju: 7 najranijih SIMPTOMA trudnoće

Ove tegobe oseća većina žena.

O OVOME SE PRIČA

SUZA SUZU STIŽE! Bogdane, neka te anđeli čuvaju! Poginuli mladić bio velika bokserska nada (FOTO)

UBIJEN AMERIKANAC U BEOGRADU! Policija uhapsila troje osumnjičenih

NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Zaražene 1.304 osobe, preminula 24 pacijenta

MINISTAR MALI: Srbija je pokazala da je jedna od najuspešnijih ekonomija u Evropi!

"SLUČAJ ASANO" I DALJE TOP TEMA U HUMSKOJ: Oglasio se i Stanojević

Trudnoća je svakako jedan od najlepših perioda u životu svake žene.

Međutim, ponekad se dešavaju i “neplanirane” trudnoće, pa je bitno da prepoznate kada je vreme da posetite svog ginekologa ako sumnjate da ste u drugom stanju.

Svaka žena drugačije podnosi trudnoću, ali sve uglavnom osećaju slične tegobe tokom prvog dela trudnoće.

Izostanak mensturacije može biti pokazatelj da ste u drugom stanju, ali i ne mora. Ako imate problem sa disbalansom hormona, vrlo verovatno vam se dešava da vam menstruacija zakasni nekoliko dana.

Takođe, neke žene imaju krvarenja i tokom trudnoće, pa je potrebno uraditi test kako biste se sa sigurnošću uverili da li ste u drugom stanju.

Čest odlazak u toalet

Do ove pojave dolazi zbog povećanja nivoa hormona progesterona, ali i zbog toga što materica počinje da vrši pritisak na bešiku, zbog čega stalno imate potrebu za izbacivanjem tečnosti iz organizma. Takođe, tokom trudnoće dolazi do bržeg rada bubrega, zbog čega se i bešika puni brže nego obično.

Umor

Hroničan umor se uglavnom javlja u prvom tromesečju, ali on raste zbog uticaja estrogena u organizmu i ima jak uticaj neposredno pred porođaj. Ovaj simptom ćete prepoznati na taj način što će vam mnoge stvari koje ste ranije sa lakoćom radili sada mnogo teže padati. Neće vam se ustajati iz kreveta, šta god da radite pratiće vas osećaj slabosti.

Glavobolja

Bolovi u glavi mogu biti dosta jaki na samom početku trudnoće, ali se vremenom ublažavaju.

Do glavobolje tokom trudnoće dolazi zbog dejstva različitih faktora kao što su nedostatak fizičke aktivnosti, disbalans hormona, promene u težini i drugo.

Osećaj nadutosti

Stomačić se primećuje tek u drugom tromesečju, ali osećaj nadutosti je ono što vas prati još od prvog dana. Mnogim ženama je jedan od prvih simptoma trudnoće bila upravo nadutost stomaka koja je slična onom osećaju nadutosti pre same menstruacije.

Mučnina

Odbojnost prema određenoj hrani, ali i mučnina su takođe bitni pokazatelji trudnoće. Neke žene počinju da jedu hranu koju do tada nisu volele, dok su druge izbirljive po tom pitanju. Takođe, moguće je da će vas tokom celog jutra pratiti jaka mučnina.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar