30°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Novosti.rs

KADA ŽIVITE SA NEKIM KO IMA KORONU Ovo je detaljan VODIČ kako pomoći zaraženom i SEBI

Ako sumnjate ili ste čak dobili potvrdu da je neko od vaših ukućana dobio korona virus, postoji nekoliko mera kojih bi trebalo obavezno da se pridržavate.

Možda nikada nećete znati sa sigurnošću da je neko u vašoj porodici zaražen korona virusom, sve dok se ne testirate, ali ukoliko iskazuje bilo kakav od navedenih simptoma - treba pretpostaviti da je pozitivan na Kovid-19.

Dakle, ako se vi ili neko u vašem domaćinstvu suočava sa simptomima poput groznice, temperature, suvog kašlja, gubitkom mirisa i ukusa, iznenadnim prolivom, ekstremnom malaksalošću, imajte na umu da je možda reč o Kovidu-19.

OVO MORATE ZNATI

PROZIVKA! KRISTIJAN OPLEO PO ŽAPCU: Nazvao ga smradom, a progovorio i o Joci Amsterdamu

SAVETNICA PREDSEDNIKA OTKRILA: Evo gde je bio Vučić nedelju dana

Šarović: ĐACI OD SEPTEMBRA JEDNE NEDELJE U ŠKOLU, A DRUGE NEDELJE ONLAJN NASTAVA KOD KUĆE

HITLEROV NAJBOLJI PRIJATELJ Jedini mu je govorio "ti", a ZAVRŠIO JE NA NAJSTRAŠNIJI NAČIN!

Dok ne potražite lekarsku pomoć, a sumnjate da ste pod istim krovom sa zaraženom osobom, evo kakva pravila treba da sledite:

Ne prilazite na manje od 2 metra zaraženoj osobi, a posebno ako i ona i vi niste prekrili usta i nos zaštitnom maskom.

"Kada živite sa nekim za koga mislite ili znate da ima korona virus, treba da im date emocionalnu i fizičku podršku, dok istovremeno izbegavate da ih dodirujete, kao i stvari koje su oni dodirivali, a koje niste prethodno očistili. Često proveravajte kako su, najbolje telefonom, da ne biste ulazili u sobu, jer stanje može brzo da im se pogorša", kaže Tami Čeng, asistent profesora na Medicinskom fakultetu u Mičigenu.


Ukoliko se razviju neki od sledećih simptoma, odmah pozovite nadležnu zdravstvenu službu:

teškoće sa disanjem

bol u grudima koji ne prestaje

konfuzija

plava boja na usnama ili licu


A kako se treba brinuti o zaraženom pacijentu na kućnom lečenju, odnosno onom koji ima blaži oblik bolesti. Evo nekoliko koraka:

1. Zaražena osoba treba da boravi u izolovanoj prostoriji iz koje ne bi trebalo da izlazi, osim da ode do kupatila. Čak i kućni ljubimci bi trebalo da vreme provode van te sobe. Ako je moguće, nek prozor u toj sobi bude otvoren kako bi cirkulisao vazduh.

2. Nakon što odu u kupatilo, treba očistiti svaku površinu koju su dodirivali, kako bi ostali članovi domaćinstva posle mogli bezbrižno da ga koriste. Ne delite čaše, tanjire i pribor za jelo sa zaraženim članom.

3. Pomozite im da prate simptome, neka mere temperaturu nekoliko puta na dan.

PROČITAJTE OBAVEZNO

PORODICA IZ TUTINA NIJE UMRLA OD KORONE: Član porodice OBJASNIO SVE!

GRČKO-MAKEDONSKA GRANICA OSTAJE ZATVORENA Na Evzoniju rampa za strance do daljnjeg

NOVA PRAVILA U APARTMANIMA Pre nego krenete u GRČKU, ovo MORATE ZNATI!

4. Neka budu hidrirani - obavezno im dajte da konzumiraju puno vode i drugih bezalkohlnih tečnosti tokom dana.

5. Vodite računa da im bude udobno i prijatno. Nabavite im knjige i časopise za čitanje, računar ili televizor da im brže prođe vreme i obezbedite im sve što im je potrebno kako ne bi morali da napuštaju prostoriju.

6. Spremajte im hranu, ali nemojte dolaziti u kontakt sa njima. Poslužavnik sa hranom im ostavite ispred vrata sobe, a kada završe sa obedovanjem, neka oni urade isto to. Ako ne mogu da ustanu iz kreveta, obavezno nosite masku preko usta i nosa kada ulazite u njihovu sobu. Posude iz kojih su jeli temeljno isperite vrelom vodom i deterdžentom.

7. Perite veš zaraženog zasebno od ostatka veša. Obezbedite im korpu u koju će ubacivati prljavu posteljinu, peškire, pidžame i odeću, a kada je napune do vrhe neka je ostave ispred sobe. Ovu gomilu obavezno operite zasebno.

8. Svakodnevno ili više puta na dan po potrebi dezinfikujte kuću, posebno one predmete koje je azražena osoba dodirivala - poput kvaka, prekidača, štekera, daljinskog upravljača...

SIGRUNO ĆE VAS ZANIMATI

NEUNIŠTIV STARI VUK! Pogledajte Boru Drljaču sa 35 kilograma manje (FOTO)

BRZINSKI RECEPT: ITALIJANSKE LAZANJE, ALI NA SRPSKI NAČIN!

Osam pogrešnih poteza koji kvare seks

RUSIJA GLASALA ZA PUTINA! Nakon referenduma, ruski predsednik može ostati na vlasti još OVOLIKO GODINA!

9. Zaboravite na posetioce! Ako nekog morate lično da vidite, najbolje je da to uradite napolju, van kuće, i držite distancu od 2 metra.

10. Koristite tehnologiju za kontakt sa zaraženim. Možda vam se čini glupo da kontaktirate telefonom sa nekim ko je u susednoj sobi, ali na taj način mu možete biti bliski, a bez opasnsoti za širenje zaraze.

11. Ostanite i sami kod kuće. Budite svesni da lako možete i sami da dobijete Kovid-19, čak i ako nemate simptome. Zato zamolite nadređene da radite od kuće, i što manje se krećite među ljudima. U prodavnici i zatvorenim prostorima upotrebljavajte maske, a praktikujte onlajn kupovinu ako je to moguće.

12. Pacijent, bilo da je testiran ili nije, treba da ostane kod kuće i da nema fizički kontakt ni sa kim najmanje sedam dana otkako su simptomi u potpunosti prestali. Nakon što ozdravi, sobi u kojoj je boravio neophodno je detaljno čišćenje i dezinfikacija.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar