30°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: Nursing Times

KONAČNO UTVRĐENO Evo kada se tokom dana najčešće rađaju bebe

Svaka trudnica se sigurno barem jednom zapitala kada će se poroditi. Osim tačnog dana, mnoge zanima i vreme. Pa iako se čini kako je to nemoguće pogoditi, čini se da ipak postoji doba dana kada žene najviše rađaju.

ŽNaučnici sa univerziteta u Londonu su napravili istraživanje kojim su obuhvatili pet miliona porođaja između 2005. i 2014. godine. Prema njihovim rezultatima, čini se da se samo 28 posto porođaja završava između 9 i 17 sati tokom radne nedelje.

Prema podacima koji su prikupljeni u istraživanju, mame u Engleskoj najčešće rađaju u 4 sata ujutro. Tačnije, neverojatnih 71,5 posto porođaja se dogodi van službenog radnog vremena, što će reći da se tada porodi otprilike sedam od deset novopečenih mama. Više od 50 posto prirodnih porođaja dogodi se između 1 i 7 sati ujutro, a najčešće oko 4 sata ujutro, prenosi Nursing Times.

- Dugogodišnje iskustvo i istraživanja iz drugih područja pokazuju da se prirodni porođaji najčešće događaju noću ili u ranim jutarnjim satima. To bi moglo da bude deo naše evolucijske baštine. Naši preci živeli su u grupama koje su bila aktivne i raspršene tokom dana pa su se okupljale i odmarale noću pa je porođaj noću verojatno pružao zaštitu majci i novorođenčetu - zaključio je dr Peter Martin, vođa tima naučnika.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar