26°C

Beograd

ČAROBNO POVRĆE ZA PLODNOST: Muškarci, ukoliko želite da osnujete porodicu uvrstite OVU NAMIRNICU u vašu ishranu!

Konzumiranje samo dve kašike paradajz-pirea dnevno može da poboljša kvalitet spermatozoida, pokazala je studija. Ključni sastojak je likopen, hemikalija koja paradajzu daje crvenu boju, a za koju se već smatra da snižava krvni pritisak i štiti muškarce od raka prostate.

Naučnici su stavili likopen u pilule i dali učesnicima studije da piju po dve dnevno, a zatim su otkrili tri meseca kasnije da se spermatozoidi kreću mnogo brže.

Iako je u ovim pilulama koncentracija likopena veća nego u paradajzu, naučnici svakako smatraju da konzumiranje paradajza može da poboljša kvalitet sperme i brzinu kretanja spermatozoida, povećavajući tako šanse za začetak.

-Nismo zaista očekivali takav rezultat studije i kada smo videli rezultate, zamalo nisam pao sa stolice! Poboljšanje u morfologiji – oblik i kretanje spermatozoida – bilo je dramatično- kaže profesor sa Univerziteta u Šefildu Alan Pejsi.

Nakon 12 nedelja uzimanja pilula sa likopenom, učesnici studije su imali spermatozoide koji su se kretali brže za čak 40 odsto, što je jako važno za oplodnju jajne ćelije.

Količina spermatozoida normalnog oblika i veličine – što takođe povećava šanse za trudnoću – gotovo se udvostručila.

Sve je više muškaraca koji imaju problem sa plodnošću, a smatra se da oni oštećuju spermatozoide noseći uzak donji veš, ali i cigaretama i viškom kilograma.

Naučnici veruju da paradajz može da poboljša kvalitet spermatozoida jer antioksidanti koje sadrži sprečavaju oštećenja spermatozoida.

Mondo
Foto:Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar