14°C

Beograd

DOMAĆICE, PERITE VEŠ SIRĆETOM: Ovo su razlozi ZAŠTO!

Belo sirće će pomoći da bela odeća deluje blistavije i čistije, smanjiće neprijatne mirise i omekšati odeću. Ono što treba da znate je da je najbolje da za odeću koristite belo sirće jer ono ne sadrži tanine (prirodne boje) koji mogu da oboje odeću, a ako odeću perete ručno, sirće rastvorite sa vodom, ne sipajte ga direktno na odeću.

Izbeljuje odeću

Sirćetna kiselina je dovoljno blaga da ne oštećuje odeću, ali je dovoljno jaka da ukloni sve ostatke deterdženta koji se zadrže na odeći. Dovoljno je da dodate pola šolje sirćeta prilikom ispiranja u veš mašini i odeća će biti blistavija, čistija belja.

Takođe, sirćetom možete da skinete i fleke – šolju sirćeta pomešajte sa vodom, stavite da provri, pa u to potopite odeću sa flekama i ostavite da stoji preko noći. Zatim uobičajeno operite odeću – imajte na umu da ovo ne bi trebalo da radite sa odećom koja nije 100 odsto pamučna.

Uklanja neprijatne mirise

Ako vam se peškiri osećaju na vlagu ili vam tako iz nekog razloga "miriše" odeća nakon pranja u mašini, dodajte dve šolje sirćeta u mašinu i ukljčite je.

Omekšava odeću

Ako ne volite da koristite kupovne omekšivače iz bilo kog razloga, možete odeću da omekšate i pomoću belog sirćeta – dodajte pola šolje kada mašina "dođe" do ispiranja.

Stručnjaci kažu da je sirće bolja opcija za dečju odeću i beli veš jer je bezbednije i hipoalergijsko.

Uklanja fleke od znoja i dezodoransa

Napunite bočicu (onu sa prskalicom) belim sirćetom i time poprskajte majice i košulje ispod pazuha. Ostavite da deluje barem 10 minuta pre nego što odeću operete u mašini. Ako se odeća ukruti od sirćeta, mekom četkom uklonite ostatak i uobičajeno operite odeću. Sirće će "proći" kroz vlakna i ukloniće fleke od znoja i dezodoransa.

Čuva boju tamne odeće

Dodajte pola šolje belog sirćeta prilikom mašinskog ispiranja veša – ukloniće ostatke deterdženta koji čine da tamna odeća izgleda svetlije.

Čisti mašinu

A čista mašina znači i čist veš – ostaci deterdženta se zadržavaju u mašini, ograničavaju dotok vode i ometaju njen rad. Četiri puta godišnje čistite mašinu tako što ćete je uključiti da radi bez veša, prazna, i dodajte dve šolje sirćeta. Sirće sipajte i u deo gde inače sipate omekšivač, kako bi se uklonili eventualni ostaci omekšivača.

Mondo
Foto:Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar